Jonas Roosens

94-jarige rusthuisbewoner verdacht van verkrachting en aanranding in Antwerpen

Een 94-jarige rusthuisbewoner riskeert een voorwaardelijke straf van 2 jaar, omdat hij enkele medebewoonsters zou aangerand en verkracht hebben. Volgens het parket beseft hij wel degelijk dat zijn gedrag fout is. Het vonnis wordt verwacht op 23 mei."Heel uitzonderlijk", klinkt het bij GZA Zorg en Wonen.

Eind vorig jaar zou een 94-jarige bewoner van een rusthuis in Antwerpen verschillende vrouwen die er ook woonden, verkracht of aangerand hebben. Gisteren verscheen hij daarom voor de rechter. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en werd aan onze redactie bevestigd door de rechtbank van eerste aanleg.

De man zou zelf niet dement zijn, maar naar de afdeling voor dementerenden zijn gegaan. Daar zou hij een vrouw getongzoend hebben, wat door het parket beschouwd wordt als verkrachting. Enkele dagen later zou hij dan weer betrapt zijn met zijn hand in de broek van een vrouw. Een derde slachtoffer zou hij bij de borsten gegrepen hebben. Bij een huiszoeking werden pornografische beelden en naaktfoto's van oude vrouwen gevonden. 

Volgens het parket weet de man goed dat zijn gedrag niet door de beugel kan. Het vraagt een straf van 2 jaar met probatie-uitstel en wil dat de man maximaal gecontroleerd en begeleid wordt. Het vonnis wordt verwacht op 23 mei.

Als mensen ongepast gedrag vertonen, seksueel of niet, is dat vaker een gevolg van een ziekte, zoals dementie

Ellen Moermans, manager Beleid GZA Zorg en Wonen

Ellen Moermans is manager Beleid bij GZA Zorg en Wonen. Zij hebben 11 woonzorgcentra in de provincie Antwerpen. "Een zaak als deze hebben wij nog nooit meegemaakt", zegt ze op Radio 2 Antwerpen. "Sinds 2016 hebben we een beleid rond seksueel grensoverschrijdend gedrag, dat is ook verplicht, maar we hebben dat nog maar één keer moeten toepassen. Toen was er sprake van seksueel grensoverschrijdend gedrag van een medewerker ten aanzien van een cliënt."

Beluister hier het gesprek met Ellen Moermans

In de eerste plaats wordt er ingezet op preventie. "We maken medewerkers alert voor signalen, want zulk gedrag komt meestal niet plots. Ook niet alle situaties zijn problematisch. Als mensen ongepast gedrag vertonen, of dat nu seksueel is of niet, is dat ook vaker een gevolg van een ziekte, zoals dementie. Daar zijn onze medewerkers wel op getraind. Soms ontstaan er  ook echt gevoelens tussen mensen met dementie, maar dan is het soms moeilijk in te schatten of het langs beide kanten met toestemming gebeurt."

Eén algemene richtlijn is in deze gevallen bijzonder moeilijk. "Wat we vooral belangrijk vinden is dat erover gepraat kan worden. We hebben ook een ethische werkgroep om bepaalde situaties te bespreken, om alle perspectieven naast elkaar te zetten, en na te gaan wat de beste aanpak is."

Meest gelezen