Radio 2

Harold uit Diksmuide geeft muziekles aan kinderen van 0 tot 6 jaar oud: "Eerste kennismaking met muziek is belangrijk"

Harold Debusschere, muziekleerkracht aan de academie van Torhout en Diksmuide, geeft nu ook muziekles aan kinderen van 0 tot 6 jaar. In de kleuterscholen in de buurt laat hij de kinderen van 2,5 tot 6 jaar op een speelse manier kennismaken met zang en ritmische spelletjes. Maar hij laat ook al kinderen van 0 tot 2,5 jaar in de crèche in Keiem muziek horen.

In Vlaanderen kan je vanaf 6 jaar beginnen aan een muziekopleiding, maar dat moet dringend aangepast worden, vindt muziekleerkracht Harold Debusschere uit Diksmuide. "Eigenlijk zou een kind al moeten bezig zijn met muziek vanaf de wieg." Daarvoor volgde hij in Italië een lullaby-opleiding. Zo maken de kleine kinderen in de crèche van Keiem, een deelgemeente van Diksmuide, dankzij Harold al vroeg kennis met muziek.

De muzieklessen in de kleuterschool gebeuren op een zeer speelse manier. "Het gaat dan over liedjes zingen, ritmische spelletjes, versjes opzeggen enzovoort. Dat helpt allemaal om het muzikaal gehoor en de motoriek te ontwikkelen. Dat zijn de eerste stappen om dan bijvoorbeeld een instrument te leren spelen. Het is natuurlijk belangrijk dat er in elke les veel afwisseling zit, zodat de kinderen geboeid blijven."

Gisterenavond was het de eerste keer dat 120 kinderen uit de kleuterschool hun muzikale ervaringen toonden aan het publiek tijdens een concert in het CC Kruispunt in Diksmuide.

Die muzieklessen helpen de kinderen om hun voeling met muziek te ontwikkelen

Harold Debusschere, muziekleerkracht uit Diksmuide

Maar Harold geeft ook al echt muziekles aan kinderen van 2,5 tot 6 jaar in de Diksmuidse GO-school Wijzer. "Dat is de "Children's Music Laboratory", een methode van Elena Enrico uit Italië, die daar na 30 jaar ondertussen volledig is ingeburgerd. Nu waait dat ook over naar hier en heb ik die cursus kunnen meevolgen. Daarna heb ik gewoon mijn stoute schoenen aangetrokken en gevraagd aan de directeur van de lokale school of ik dat bij haar leerlingen mocht uitproberen. Het is eigenlijk zo'n groot succes geworden dat we het ook verder gaan uitbouwen in andere scholen." Volgend jaar zal Harold in de muziekacademie van Torhout les geven aan jonge kinderen die al zo'n CML-opleiding hebben gevolgd. 

Gratis muziekles levert op

"In het huidige systeem van de muziekacademies is er eigenlijk geen budget voor lessen voor kinderen van 3 tot 6 jaar. Want kinderen mogen zich, zoals ik daarnet al zei, pas inschrijven vanaf de leeftijd van 6 jaar. Ik organiseer de lessen daarom voor niets. En het levert echt op", zegt Harold enthousiast. "Leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar, die CML-les volgden, kennen al de solsleutel, verschillende ritmes, intervallen enzovoort."

Radio 2

Meest gelezen