Nicolas Maeterlinck

Kuurnse ondernemers krijgen UNIZO-opleiding over hoe ze zaken kunnen doen met steden en gemeenten

UNIZO West-Vlaanderen heeft een opleiding georganiseerd voor ondernemers uit Kuurne over hoe ze vaker zaken kunnen doen met steden, gemeenten en andere overheden. Veel bedrijven lopen nu opdrachten van de overheid mis, omdat ze niet op de hoogte zijn van bepaalde aanbestedingen. "En dat terwijl dat 20 procent van de economie draait op overheidsuitgaven", klinkt het. Ook in Kortrijk werd er zo'n infosessie gegeven. Binnenkort volgt er nog een in Oostende. 

Veel bedrijven, en vooral starters, melden zich niet aan voor overheidsopdrachten, omdat ze er niet van op de hoogte zijn. Daardoor werken steden en gemeenten vaak samen met dezelfde leveranciers. Daar wil zelfstandigenorganisatie UNIZO West-Vlaanderen iets aan doen. Ze organiseerden daarom in Kuurne een opleiding voor bedrijven over hoe ze beter kunnen samenwerken met de gemeenten.

Ze willen bedrijven leren om betere contacten te leggen en om meer samenwerkingen aan te gaan met de lokale overheden. Want dat is volgens woordvoerder Bram Larock voor iedereen een goede zaak. "Zowel voor de steden en gemeenten, want dan kunnen ze tonen dat ze inzitten met hun lokale ondernemers door er een beroep op te doen. En het is ook interessant voor de ondernemers, want zo kunnen ze nieuwe markten aanboren. Dat is een gigantische kans, want 20 procent van onze economie draait op overheidsuitgaven." Binnenkort wordt er ook een opleiding georganiseerd in Oostende.

Stipte betalers

Uit een eerder onderzoek van UNIZO blijkt dat steden en gemeenten steeds stipter betalen. Oostende, Roeselare en Kortrijk hebben zelfs een goede reputatie op dat vlak. In Brugge loopt het minder vlot. Daar wordt, volgens UNIZO, maar 1 op de 5 rekeningen op tijd betaald.

Meest gelezen