Radio 2

West-Vlaamse bezoekboerderijen bestaan 20 jaar: "Leren boerderijleven op andere manier kennen"

De West-Vlaamse bezoekboerderijen bestaan twintig jaar. Op een bezoekboerderij kunnen klassen, gezinnen of verenigingen op een speelse manier kennismaken met het leven op een boerderij. De landbouwers krijgen vooraf een opleiding van de provincie om groepen rond te leiden op hun boerderij. Zo'n 80-tal landbouwers doen mee aan het project.  

Het netwerk van West-Vlaamse bezoekboerderijen bestaat twintig jaar. En dat werd vandaag gevierd op de boerderij 't Goed ter Heule in Lauwe. Daar kwamen twee klassen van het Sint-Theresia in Kortrijk op bezoek. De provincie West-Vlaanderen geeft samen met onderzoeks- en adviesbureau Inagro een opleiding aan de landbouwers om groepen te kunnen rondleiden op hun boerderij en de nodige ondersteuning. Zij geven ook 50 euro aan de school per bezoek aan een boerderij. Het hele project ging van start in 2002 door een Europees samenwerkingsproject. 

Nieuwe wereld leren kennen

De leerlingen van het Sint-Theresia uit Kortrijk kregen vandaag naast de gebruikelijke rondleiding ook taart om het twintigjarig bestaan te vieren. "Dit is een heel andere wereld voor mijn leerlingen van onze centrumschool in stad Kortrijk", vertelt meester Ruben Vanoucke. "Het is ook juist de bedoeling dat de leerlingen die nieuwe wereld leren kennen. Soms valt hun mond wel open, want sommige producten kennen ze helemaal niet of alleen maar van zien of horen. Ik denk dat het voor hen een heel leerrijke dag was vandaag en hoop vooral dat ze er veel van onthouden hebben."

Ondertussen doen er een 80-tal landbouwers mee aan het project van bezoekboerderijen. De afgelopen twintig jaar werden er bijna 10.000 klasbezoeken. Zo maakten al 230.000 leerlingen van dichtbij kennis met het boerderijleven.

Meest gelezen