picture alliance / SvenSimon

West-Vlaamse steden en gemeenten gaan bouw- en verbouwplannen grondig herbekijken door prijsstijgingen

Heel wat West-Vlaamse steden en gemeenten moeten hun bouw- en verbouwplannen voor het komende jaar grondig herbekijken. Door de prijsstijging van bouwmaterialen is het niet zeker of alle plannen nog haalbaar zijn. Dat blijkt uit een rondvraag van de redactie van VRT NWS West-Vlaanderen. 

Niet alleen de inwoners, maar ook de West-Vlaamse steden en gemeenten voelen het effect van de grote prijsstijgingen van bouwmaterialen het afgelopen jaar. Hierdoor worden hun bouw- en verbouwplannen grondig herbekeken om te zien of alles wel nog haalbaar is. Sommige prijzen in de bouw zijn op korte tijd met 30 procent of meer gestegen. Ook de stijgende energieprijzen en hogere lonen zijn voor de gemeentes en steden een extra kost. Brugge, Koksijde en Staden gaan ervan uit dat ze nog alles zullen rond krijgen, maar volgens hen kan dat misschien wel ten koste van enkele toekomstige projecten zijn.

We zullen bepaalde projecten moeten uitstellen en sommige misschien zelfs schrappen
schepen van Financiën, Stefaan Van Coillie (CD&V)

Voorlopig werden er nog geen grote bouwprojecten uitgesteld of geschrapt in West-Vlaanderen. Volgens het overgrote deel van de besturen zal het wel moeilijk worden om alle plannen die er waren te kunnen realiseren. Onder andere stad Roeselare is volop bezig om alle projecten af te wegen. "Wij zijn ons ervan bewust dat het wellicht niet haalbaar zal zijn om alle investeringen, die we in het bestuursakkoord drie jaar geleden hebben afgeklopt ook effectief uit te voeren", zegt schepen van Financiën, Stefaan Van Coillie (CD&V). 

"We zullen bepaalde projecten moeten uitstellen en sommige misschien zelfs schrappen. Maar we zullen onze tijd nemen om die rekenoefening grondig te maken. Maar één ding weten we wel al zeker en dat is dat we niet het ganse traject van onze investeringen zomaar zullen kunnen uitvoeren."

Meest gelezen