Beernemnaar introduceert Spaanse delicatesse "groene kaviaar" in België

David Vansteenkiste uit Beernem introduceert een nieuwe delicatesse op de Belgische markt. "Groene kaviaar", die uit Spanje komt. De kaviaar is volgens hem een soort vergeten groente, een krokante erwt in de vorm van een traan, die enkel in het Baskenland gekweekt wordt. Voor 1 kilo van zo'n groene kaviaar betaal je al vlug 500 euro. 

Een primeur in België, want Beernemnaar David Vansteenkiste introduceert een nieuwe delicatesse in België, namelijk "groene kaviaar". Groene kaviaar is geen dierlijk product, zoals de kleine zwarte viseitjes. Maar het is een groente, die lijkt op de erwt. 

"Nog nooit gezien, het smaakt fantastisch", zegt Bruno Timperman, de chef van restaurant Bruut:

Videospeler inladen...

"Het is heel speciaal door zijn traanvorm", vertelt David. "Het is hele knapperige en krokante groente, die wat vergeten werd. Het heeft ook een heel frisse en zoete smaak en wordt vaak geserveerd bij het aperitief."

De delicatesse is afkomstig uit Spanje en wordt gekweekt in het Baskenland. "Er zijn maar 12 telers, die er nu actief mee bezig zijn. Dat wordt bij hen doorgegeven van generatie op generatie. Het is ook heel arbeidsintensief om de groente te kweken, want ze worden met de hand geoogst en dat vraagt veel tijd." De erwt is bijzonder zeldzaam en daar hangt ook een prijskaartje aan. Per kilogram betaal je al snel 500 euro. 

Tot nu toe werd de groene kaviaar vooral gebruikt door Spaanse topchefs, maar David hoopt dat daar nu dus verandering in komt. Je kan de nieuwe delicatesse vanaf nu proeven in een restaurant in Brugge. 

Meest gelezen