Radio 2

Landbouwers vinden rokende obus in Houthulst waar geel vocht uit komt

Enkele landbouwers uit Houthulst vonden deze middag een bom uit de Eerste Wereldoorlog op hun veld. Het gaat om een grote mortiergranaat van 80 centimeter. De obus begon niet alleen te roken en te sissen, maar plots liep er ook geel vocht uit. Ontruimingsdienst DOVO kwam de bom ophalen om te vernietigen. 

In Houthulst waren landbouwers kort na de middag druk in de weer om een drainagesysteem aan te leggen op hun veld. Dat systeem zorgt ervoor dat het water gecontroleerd afloopt bij hevige regenval. Bij het graven stootten ze op een obus, iets wat wel vaker gebeurt in de streek. Maar nadat de obus was beginnen roken en sissen, kwam er ook nog geel vocht uit. Dat zorgde voor wat ongerustheid bij de landbouwers, waarop ze de hulpdiensten verwittigden. 

Risicoanalyse op basis van dronebeelden

Ook voor de hulpdiensten was het een uitzonderlijke situatie. "Uit de obus liep er een soort van geel pus", vertelt commissaris Wim Merlevede van politiezone Polder. "We hebben meteen een veiligheidsperimeter ingesteld en iedereen op een veilige afstand van 250 meter gehouden. De buurtbewoners kwamen niet in gevaar omdat zij nog net iets verderop wonen. We waren ook toevallig in de buurt aan het oefenen met een drone van de politie. Dus konden we die onmiddellijk inzetten om vanuit de lucht beelden te maken van de obus." 

Ontmijningsdienst DOVO is vlakbij het veld gehuisvest en was dus ook snel ter plaatse. "Aan de hand van onze dronebeelden kon DOVO dan een risicoanalyse maken vanop afstand. Uiteindelijk is de obus gestopt met roken en kwam er ook geen geel vocht meer uit", aldus Merlevede. DOVO zal de obus vernietigen. 

Meest gelezen