Lenzen van vuurtorenlicht in Lange Nelle in Oostende worden hersteld
Het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust begint vandaag met het herstellen van de lenzen in het vuurtorenlicht in Oostende, Lange Nelle. Die raakten doorheen de jaren wat beschadigd, waardoor het licht minder ver op zee scheen. Het vuurtorenlicht moet volledig hersteld zijn tegen 1 juli, de internationale dag van de Vuurtoren.
Het was een uniek zicht deze middag in Oostende aan de vuurtoren: met een kraan werd de lens van het vuurtorenlicht uit het bovenste deel van de toren naar beneden gehaald. "Doordat bepaalde stukjes beschadigd zijn, wordt het licht minder intens weerkaatst", vertelt Nick Goethals, ingenieur bij het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (AMDK) aan Radio 2 West-Vlaanderen. Ze willen de lens herstellen, zodat het licht opnieuw feller en verder zal schijnen. De vuurtoren staat er al sinds 1949 en is maritiem erfgoed. "We nemen onze verantwoordelijkheid op om een stukje van de geschiedenis van de haven van Oostende te herstellen."
Beluister hieronder het radiofragment op Radio 2 West-Vlaanderen:

Lenzen vuurtoren Oostende worden vervangen: "Om goed te kunnen schijnen"
Hoe werkt een vuurtoren?
Een vuurtoren werkt met een sterke lamp en een set lenzen, die door echte specialisten gemaakt worden. Daardoor kan het licht tientallen kilometer op zee gezien worden.
Bekijk het filmpje hieronder voor meer uitleg:

De installatie in een vuurtoren bestaat uit een lamp, die in het midden opgesteld staat. "Het is een halogeenlamp van 2.000 watt die, van zodra het donker wordt, begint te branden", zegt Nick.
Het is eigenlijk de ronddraaiende lens rond de lamp, die voor de typische lichtflitsen van een vuurtoren zorgt. Dat licht is zichtbaar tot ongeveer 50 kilometer ver op zee. "Nu is dat iets minder, maar na de herstellingswerken zal het vuurtorenlicht terug op volle intensiteit werken. De lichtflitsen van de vuurtoren vormen een morsecode. Om de 10 seconden zie je 3 lichtflitsen. Die 3 flitsen komen overeen met de morsecode voor de letter O. Die letter verwijst naar de haven van Oostende. Elke vuurtoren heeft zo zijn eigen lichtflitsenreeks. Zo kunnen schepen weten bij welke vuurtoren ze zijn aanbeland", vertelt Nick.
De lenzen van het vuurtorenlicht in Oostende herstellen en vervangen wordt echt vakmanschap. "Voor deze specifieke opdracht werken we samen met mensen uit het Verenigd Koninkrijk", klinkt het.
Vuurtorens in tijden van gps
Tegenwoordig zijn schepen van boven tot onder uitgerust met allerlei gps-systemen. Is het dan nodig dat het vuurtorenlicht hersteld wordt? "Ja, zeker wel. De grote schepen gebruiken inderdaad vooral gps-systemen, dus zij hebben dit licht minder nodig. Maar voor de recreatieve schippers is het vuurtorenlicht een duidelijk herkenningsbaken. Daarom wordt er tijdens de werken, wanneer het vuurtorenlicht gedoofd wordt, een tijdelijk vuurtorenlicht geplaatst", besluit projectingenieur Goethals.
Zijn vuurtorens nog nuttig? Bekijk het filmpje hieronder:

De Lange Nelle blijft dus nuttig en sowieso is ze maritiem erfgoed, dat onderhouden moet worden. De werken zouden afgerond moeten zijn tegen 1 juli, de internationale dag van de vuurtoren.
