Het lokaal dienstencentrum in Sint-Kruis-Winkel
Radio 2

Inwoners Sint-Kruis-Winkel en andere Gentse kanaaldorpen kwaad over sluiting lokaal dienstencentrum

De bewoners van Sint-Kruis-Winkel en de andere Gentse kanaaldorpen zijn boos omdat het lokaal dienstencentrum verdwijnt. Dat is een gevolg van de besparingen bij de stad Gent. Die moet een put van 81 miljoen euro dichten. Door het dienstencentrum te schrappen, spaart de stad jaarlijks 100.000 euro uit. De stad zoekt alternatieven voor de initiatieven die nu in het dienstencentrum een plek hebben.

In Sint-Kruis-Winkel gaat het lokaal dienstencentrum dicht. De stad moet besparen en door het dienstencentrum te sluiten, spaart ze jaarlijks 100.000 euro uit. De inwoners van Sint-Kruis-Winkel, Mendonk, Desteldonk of Terdonk zijn daar allerminst mee opgezet. Ze voelen zich naar eigen zeggen vierderangsburgers van de stad. 

Het gevoel door de stad vergeten te worden, leeft wel al langer in de kanaaldorpen. Maar 4 jaar geleden opende het lokaal dienstencentrum de deuren in het pas gerenoveerde oud-gemeentehuis van Sint-Kruis-Winkel en voelden de inwoners zich erkend.  Ze konden er terecht voor heel diverse zaken. 

Het doet dienst als plaatselijk uitleenpunt van boeken, ontmoetingscentrum voor sociaal zwakkeren met ook een sociale kruidenier, fietsenherstelplaats, vergaderlokaal voor verenigingen, aanspreekpunt voor OCMW, stadsadministratie en politie en ook nog eens de plek waar de wereldwinkel gevestigd is.

Stad zoekt alternatieven

Schepen Rudy Coddens (Vooruit) bevestigt dat het dienstencentrum de deuren sluit, maar volgens hem wil dat niet zeggen dat ook alle diensten daar gaan verdwijnen. Rudy Coddens: "De medewerkster van de stad blijft actief in Sint-Kruis-Winkel. Er blijft daar dus een aanspreekpunt voor OCMW, stad en politie. 

In Sint-Kruis-Winkel heeft de stad ook nog het Open Huis Winkele waar heel wat diensten samen zitten. "We gaan ook samenzitten met sociale organisaties zoals vzw kompas en de vzw die bezig is met de herbestemming van de kerk in het dorp. We gaan proberen om al de diensten die nu in het dienstencentrum zitten een nieuwe plek te geven." Deze namiddag plant de stad overleg met de inwoners van Sint-Kruis-Winkel.

Meest gelezen