De Staakskenstraat in Mariakerke
Frederik Dezutter

Hittegolf is voorbij en daar is de regen: stevige wolkbreuk leidt tot wateroverlast in Gent 

Een stevige wolkbreuk heeft in Oost-Vlaanderen tot wateroverlast geleid. In Gent stonden verschillende straten blank. De lokale hulpdiensten kregen zo'n 150 meldingen binnen. "Ondertussen is het gestopt met regenen, maar de pompwerken zullen nog tot vanavond laat duren", aldus woordvoerder Björn Bryon.

Hevig onweer of intense regen in jouw buurt? Jouw beelden - zowel foto's als video's - zijn welkom, via oproep@vrtnws.be. Vermeld zeker ook de locatie van de beelden. Bedankt. 

Vanmorgen kondigde het KMI code geel aan voor onweer in Oost- en West-Vlaanderen en verschillende delen van Wallonië. Het Instituut waarschuwde dat intense regenbuien lokaal tot wateroverlast zouden kunnen leiden en die vrees is in Gent werkelijkheid geworden.

De Gentenaars werden kort na de middag verrast door een wolkbreuk en al snel stonden heel wat straten blank. De lokale hulpdiensten kregen tussen 13.30 uur en 15.30 uur meer dan 150 meldingen over wateroverlast in Gent. Vooral de deelgemeenten Wondelgem en Mariakerke, in het noorden van de stad, kregen het hard te verduren. Ook in Melle kwamen zo'n 25 oproepen over wateroverlast binnen.

BEKIJK - Gentse brandweer kreeg meer dan 150 meldingen over wateroverlast:

Videospeler inladen...

De oproepen gingen vooral over ondergelopen kelders, sommige winkels moesten ook noodgedwongen de deuren sluiten. "We kregen ook oproepen binnen van de ziekenhuizen AZ Sint-Lucas en AZ Maria Middelares. Daar stond er water in enkele technische ruimtes", vertelt Björn Bryon, woordvoerder van hulpverleningszone Centrum.

Al snel na de wolkbreuk stelden de hulpdiensten vast dat de rioleringen het water niet zouden kunnen slikken. "Na een lange periode van droogte is het normaal dat rioolmonden dichtgeslibd zijn door bladeren en afval", verduidelijkt Bryon. "Onze technische dienst heeft daarom kolkenzuigers ingezet om de rioleringen opnieuw vrij te maken."

In de Gentse wijk Brugse Poort staan verschillende straten onder water
De supermarkt op de Korenmarkt in het centrum van Gent moest de deuren sluiten door wateroverlast.

Ondertussen is het gestopt met regenen in Gent, maar Bryon vermoedt dat het nog tot vanavond laat zal duren voordat al het overtollige water kan weggepompt worden.

Het KMI meldt dat de buien deze namiddag richting Nederland trekken. In eerste instantie verschijnen er opnieuw opklaringen en wordt het droger. Tegen de avond ontwikkelen er zich dan opnieuw onweersbuien in de streken nabij de Franse grens en over het westen van het land. Deze onweders zijn weinig mobiel, waardoor er lokaal opnieuw veel neerslag kan vallen.

BEKIJK - Weerman Bram Verbruggen: "We zijn terechtgekomen in erg wisselvallig weer"

Videospeler inladen...

Hittegolf officieel voorbij

Sinds vandaag is ook de nationale hittegolf afgelopen. Een hittegolf vergt een reeks van minstens vijf opeenvolgende dagen van tenminste 25 graden Celsius met minstens drie dagen van tenminste 30 graden, maar vandaag zal het kwik in het referentiepunt Ukkel die grens van 25 graden Celsius niet meer halen. 

"Om 13.30 uur was het er 22 graden en we verwachten 23 tot 24 graden, dus was dinsdag de laatste dag van de landelijke hittegolf die acht dagen duurde, van 9 tot en met 16 augustus", aldus KMI-weerman David Dehenauw. 

Een hittegolf van acht dagen is niet uitzonderlijk. De langste hittegolf in ons land sinds 1901 dateert uit 1947 en duurde 19 dagen, van 10 tot en met 28 augustus. Datzelfde jaar kwamen er overigens nog drie kortere hittegolven voor. Ook de hittegolf van 1976 duurde erg lang, namelijk 17 dagen. 

Kans op wateroverlast groter na hittegolf

De kans op wateroverlast na een hittegolf is groter dan in normale omstandigheden. Op sommige plaatsen heeft het al lang niet meer geregend en door de droge ondergrond kan de regen lokaal hinder veroorzaken.

Onderstaande video van de Britse universiteit van Reading illustreert mooi hoe dat komt. Helemaal links is een beker water te zien bij nat gras, in het midden gras tijdens een normale zomer en uiterst rechts na een hittegolf. In het laatste geval absorbeert de grond het water nauwelijks en kun je dus zelfs met relatief weinig regen wateroverlast krijgen.

Meest gelezen