Borgerhouts café zet betaalautomaat aan terrasverwarmers om energiekosten te drukken

Café Mombasa in Borgerhout heeft een betaalautomaat gezet aan de terrasverwarmers. Voor 20 cent krijg je 10 minuten warmte. Cafébazin Rein Adons kwam op het idee omdat ook zij haar energiekosten alleen maar ziet stijgen. "Omdat mijn frigo's en verwarming binnen moeten blijven draaien, laat ik de terrasverwarmers uit. Wie wil, kan er nog wel gebruik van maken, maar moet er zelf voor betalen."

"Voor 20 cent kunnen onze klanten onder zo'n vuurtje buiten zitten", vertelt zaakvoerster van café Mombasa Rein Adons gedecideerd bij Radio2 in Antwerpen. "Dat is wat het effectief kost, we hebben dat namelijk laten berekenen." Het gaat om elektrische vuurtjes bij Mombasa en het plan van Adons is om meer minuten warmte te geven voor hetzelfde geld, als de prijzen voor elektriciteit weer zouden gaan dalen.

Het antwoord op de vraag waarom Mombasa klanten voortaan laat betalen voor terrasverwarmers klinkt al even beslist: "Omdat we in paniek waren omdat onze factuur plots vervijfvoudigd werd." De alarmbellen gingen af toen het café op een bepaald moment een voorschotfactuur kreeg van 2780 euro, terwijl de vorige 550 euro bedroeg. "Dat was even hard verschieten", vertelt Adons. "In een café is het bovendien moeilijk om te besparen want als het binnen niet gezellig warm is, komen de mensen niet. Ook de koffie- en ijsblokjesmachine, de bierkoelers en frigo's kan je niet afzetten, en zo kwamen de terrasverwarmers in het vizier."

Ik moest plots denken aan centjes die je in de kerk in een muntontvanger kan steken, waardoor er even wat licht gaat branden bij een bepaald schilderij

Rein Adons, zaakvoerster café Mombasa Borgerhout

"Caféterrassen worden sinds corona tot veel later op het jaar en ook intensiever gebruikt door de klanten, en dat zijn niet alleen de rokers", weet Adons. "Daarom ben ik blijven nadenken over een oplossing om die terrasverwarmers toch nog te kunnen blijven inzetten. Op een bepaald moment kreeg ik het beeld voor me van schilderijen in een kerk die je tijdelijk kan laten belichten door een centje in een geldontvanger te steken, en zo is het idee onstaan om dat ook toe te passen op ons terras."

"De eerste reacties van klanten waren niet voluit positief", vertelt Adons nog. "Alles wordt duurder en nu moeten we ook nog gaan betalen om op 't terras wat warmte te hebben, klonk het. Maar toen ik wat meer uitleg gaf en ook nog eens bevestigde dat ik de kost voor de installatie van de betaalautomaat op mijn terras niet zou doorrekenen aan mijn klanten, begrepen ze het wel. Trouwens, buiten in de kou een sigaretje roken, kan ook nog altijd, he", besluit Adons. 

Meest gelezen