Ovens van restaurantboot in Mol zorgen voor besparing van duizenden euro's op stookoliefactuur

Chef-kok Danny Vermeer bespaart op energiekosten door de warmte van zijn ovens tot in de eetruimte te brengen. Vermeer is uitbater van restaurantboot De Kleppende Klipper op het kanaal Herentals-Bocholt in Mol en kookt al jaren op een fornuis dat warm wordt op stookolie. De ovens gebruikt hij echter niet, omdat die moeilijk regelbaar zijn. "Door de energiecrisis kwam ik op het idee om de warmte uit de ovens te recupereren via koperen buizen", legt Vermeer uit  bij Radio2 in Antwerpen. Vermeer vermoedt dat hij tegen het einde van de winter zo'n 7.500 euro zal uitgespaard hebben.

"Ik kook hier op het schip al 26 jaar op een zogenoemde "coup de feu", dat is een fornuis dat werkt op stookolie, een soort stoof", verduidelijkt Danny Vermeer, uitbater van De Kleppende Klipper, een restaurant op een boot in Mol. "Dat fornuis geeft een goeie, gezellige warmte, die ook in de bijhorende ovens terechtkomt. Ik gebruik die ovens echter niet omdat ik ze niet goed genoeg kan regelen. Daarvoor heb ik moderne combi ovens."

Eigenlijk moet ik nu mea culpa zeggen omdat ik de afgelopen jaren heel veel warmte heb laten verloren gaan."

Danny Vermeer, chef-kok De Kleppende Klipper Mol

Vermeer kwam op het idee om de warmte van de ovens te recuperen omdat ook hij zijn stookoliefactuur meer en meer zag stijgen. Bovendien hoorde hij van een collega dat die wilde besparen met "dikke truien zondagen", in ruil voor korting op het eten. "Dat vond ik maar niks en veel te ongezellig", vertelt hij. "Het zette me aan het denken om een creatievere oplossing te zoeken." Vermeer ging daarop aan de slag met koperen buizen, spiralen zeg maar, die vertrekken in de ovens onder zijn vuur en die lopen tot in het restaurantgedeelte. "Het gaat om 50 meter buizen vanuit elke oven, die ik aaneengezet heb met koppelstukken, een centraal verwarmingspompje en uiteraard ook een expansievat om te zorgen dat de boel niet ontploft", lacht hij. "Eigenlijk moet ik nu mea culpa zeggen omdat ik de afgelopen jaren heel veel warmte heb laten verloren gaan door de schouw."

Vermeer krijgt positieve reacties van zijn klanten. "Ze vinden het gezellig warm, en ook mijn chauffages hoeven voorlopig niet extra op te springen. Als het zo blijft en niet té koud wordt deze winter, schat ik dat ik deze winter zo'n 7.500 euro zal bespaard hebben aan niet opgestookte stookolie van de centrale verwarming."

De chef geeft ook graag nog een tip mee voor als je thuis kookt. "Als je gedaan hebt met koken, laat dan je oven gewoon open staan, die restwarmte komt zo makkelijk in huis terecht."

Meest gelezen