AFP or licensors

Leider van terreurorganisatie Islamitische Staat komt om na "strijd tegen de vijanden van God"

De leider van de terroristische organisatie Islamitische Staat Abu al-Hasan al-Hashimi al-Qurashi is gedood. Dat maakte de woordvoerder van de militantengroep zopas bekend op Telegram. Hoe de IS-leider om het leven kwam, is nog onduidelijk. Voorlopig heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de moord opgeëist. Volgens IS zelf werd hij gedood in de strijd tegen de vijanden van God. Er werd wel al een nieuwe opvolger voor hem aangeduid.

Abu al-Hasan al-Hashimi al-Qurashi, een terrorist en derde kalief (staat aan het hoofd van een kalifaat) van de Islamitische Staat, is niet meer. De leider zou gedood zijn in de strijd tegen de vijanden van God, aldus de woordvoerder van de terreurgroep. Hoe, waar en wanneer de leider om het leven is gekomen, is erg onduidelijk. Voorlopig heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de moord opgeëist. 

In een eerste reactie klonk het Witte Huis alvast niet rouwig om de dood van de terrorist. "We verwelkomen de aankondiging dat een andere leider van IS niet langer op de aardbol rondloopt", zei John Kirby, woordvoerder van de Amerikaanse nationale veiligheidsraad, tijdens een persmoment. 

De leider van de terreurgroep was nog niet lang aan de macht. Hij werd pas in maart dit jaar aangesteld, nadat zijn voorganger zichzelf opblies tijdens een Amerikaanse operatie in het noorden van Syrië. Op Telegram liet de IS-woordvoerder weten dat de nieuwe opvolger voor Abu al-Hasan al-Hashimi al-Qurashi al gekozen werd. Abu al-Husayn al-Husayni al-Qurashi, die wordt omschreven als een “veteraan van de jihad”, zal vanaf nu de militie leiden. 

De Islamitische Staat (of kort gewoon IS) wist na een snelle opgang in 2014 een groot deel van Irak en Syrië te veroveren. De terreurgroep pleegde bloedige aanslagen in Europa. Nadat beide landen een tegenoffensief gestart hadden, stortte het zelfverklaarde kalifaat ineen. In 2017 was IS verslagen in Irak, in 2019 was dat het geval in Syrië. Toch voeren slapende cellen van de soennitische moslimextremistische groep in beide landen nog steeds aanslagen uit.

Meest gelezen