Stad Geel creëert gratis plekken voor mensen die warmte en gezelligheid zoeken

Het stadsbestuur van Geel heeft in een aantal van haar openbare gebouwen zogenoemde "warmteplekken" ingericht. Iedereen die wil, kan er gratis komen opwarmen en andere mensen ontmoeten voor een gezellige babbel. "Als warme stad zetten we al lang in op buurtzorgnetwerken en vinden we het creëren van letterlijke en figuurlijke warmte erg belangrijk", legt schepen van sociaal beleid Griet Smaers (CD&V) uit bij Radio2 in Antwerpen.

Met de zogenoemde "warmteplekken" wil het stadsbestuur van Geel inspelen op de winterse temperaturen en de hoge energieprijzen. De bibliotheek, het lokaal dienstencentrum Luysterbos, woonzorgcentrum Wedbos, ontmoetingsruimte ’t Gelijkvloers en Buurtcentrum den alleman doen dienst als warmteplek. Ook in drie ontmoetingscentra in de deeldorpen is iedereen welkom voor een gezellige babbel of een warme ontmoeting. Iedereen die dat wil, kan gratis een warmteplek opzoeken. "Je hoeft er niks te consumeren", benadrukt schepen van sociaal beleid in Geel, Griet Smaers. "Je kan daar gewoon zijn, een krant lezen, je warm houden en eventueel nog een praatje slaan met anderen."

Het gaat niet alleen over warmte in de letterlijke zin van het woord, want de figuurlijke warmte van een gezellige ontmoeting vinden we ook heel belangrijk

Griet Smaers, schepen sociaal beleid in Geel

Het opzet van de warmteplekken is tweeërlei. "Mensen kunnen er niet alleen komen opwarmen, ze kunnen er ook terecht voor een gezellige babbel", verduidelijkt de schepen. "We zetten in Geel al lang in op onze buurtzorgnetwerken en deze tijd van het jaar vonden we het ideale moment om daar nog iets extra rond te doen."

Nu het met de dag kouder wordt, vinden meer en meer mensen de weg naar de warmteplekken. "Ik kreeg gisteren nog een telefoon van de coördinator van het dienstencentrum dat hij de laatste dagen meer en meer mensen ziet afkomen, en dat was niet alleen om 's middags te komen eten, maar gewoon om er wat te komen zitten en babbelen."

Wie graag een overzicht wil van welke warmteplekken waar te vinden zijn in Geel, kan terecht op de website van de stad.

Meest gelezen