Kinderen ontdekken hun talenten op nieuw Talentenfestival in Halle

De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van de basisscholen in Halle hebben kennis gemaakt met verschillende beroepen. Dat geeft hen de kans om zelf te ontdekken welke job ze later graag zouden doen.

Zorgkundige, ingenieur, schoonheidsspecialist, journalist of toch iets anders? Op het nieuwe Talentenfestival in Halle (de vroegere Doe-beurs die in de Brabanthal in Leuven werd georganiseerd voor leerlingen uit heel Vlaams-Brabant) hebben de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van de Halse basisscholen de kans gekregen om zelf te ontdekken welke job iets voor hen zou kunnen zijn. "Dan weten ze ook welke richting ze best gaan volgen in het secundair onderwijs", zegt gedeputeerde Gunther Coppens. "Omdat het voor veel scholen moeilijk was om tot in Leuven te geraken, hebben we de Doe-beurs vernieuwd tot het Talentenfestival waarbij we regionaler werken."

Liever profvoetballer dan kraanman

Emio van basisschool Zilverberk heeft de simulator uitgeprobeerd waarmee hij zelf een kraan kon besturen. "Echt cool. Maar of ik nu later kraanman wil worden, betwijfel ik. Ik blijf toch mijn eerste idee en ga voor profvoetballer." Lander hoopt ook dat zijn favoriete voetbalclub op de beurs staat: "Ik hoop dat ik bij Anderlecht mag gaan testen." Zarina van De Klimop in Lembeek heeft een rit gemaakt met een vriendinnetje in de rolstoel: "Ik zou later graag iets doen in de zorg. Ik denk dat dit iets voor mij zou zijn omdat ik wel geduld heb en me goed kan inleven in de wereld van iemand anders. Ik vind het fijn om mensen te helpen."

Eigen keuze, niet die van de ouders

"Het doel van het Talentenfestival blijft om kinderen de kans te geven verschillende beroepssectoren eens uit te testen. Ze kunnen ontdekken wat ze leuk vinden en wat niet", zegt Joyce Rijk van de vzw Het Beroepenhuis die de dag voor de provincie Vlaams-Brabant organiseert. "We willen de horizon van deze kinderen verruimen. We horen wel vaker dat kinderen die twijfelen dankzij een beroependag toch over de streep worden getrokken voor een bepaalde studierichting. We merken ook dat kinderen minder dan vroeger een beroep kiezen onder sociale druk of omdat hun ouders dat willen."

Vlogger in spe

Mattis en Sam denken niet dat ze goede journalisten zouden zijn. "Ik vind dat ik het niet zo goed kan uitleggen voor andere mensen. De bouw is meer iets voor mij", zegt Sam. Mattis gaat voor een andere keuze: "Ik heb hier ontdekt dat ik graag vlogger wil worden. Gamen en filmpjes maken is wel mijn ding." Na het Talentenfestival in Halle komt er ook één in Tienen. De provincie bekijkt of ze de beurs volgend jaar ook in andere centrumsteden kan houden.

Meest gelezen