Jonas Roosens

Burgemeester Evere blijft zich verzetten tegen een vondelingenschuif

Vanaf vandaag is er ook in de Brusselse gemeente Evere een vondelingenschuif. "Maar dat is een misdrijf", zegt burgemeester Pierre Muylle (PS), die er prompt de politie op afstuurde. Muylle is ervan overtuigd dat hij het recht aan zijn kant heeft en verbiedt de vondelingenschuif.

De vondelingenschuif is de tweede in ons land, na die in Antwerpen. Moeders die geen uitweg zien, kunnen hun kind daar veilig en anoniem achterlaten. Het luik in Evere is een initiatief van vzw Corvia, een organisatie die vooral werkt rond armoede. 

De burgemeester van Evere, Pierre Muylle (PS), staat helemaal niet achter de opening van de vondelingenschuif in Evere. Hij dreigt er zelfs mee om de schuif te laten sluiten als de initiatiefnemers toch doorgaan met hun plannen. 

"Het mag niet, het is illegaal. Er bestaan andere mogelijkheden, onder andere adoptie. Er is zelfs een proces-verbaal opgemaakt door de politie", zegt burgemeester Muylle.  Muylle beroept zich naar eigen zeggen op de wet. "Sinds 2005 is kinderverlating strafbaar" zegt hij. "Ouders mogen hun kinderen niet achterlaten."

Adoptie zou een alternatief kunnen zijn,  maar ook dàt kan voorlopig niet in Evere volgens Muylle omdat de vzw Corvia daarvoor geen erkenning heeft.  

Waarom een vondelingenschuif dan wel kan in Antwerpen en niet in  Brussel? Daarvoor zijn volgens Muylle twee redenen. De vondelingenschuif in Antwerpen dateert van voor 2005, toen de wet rond kinderverlating nog minder strikt was.  Bovendien ligt Brussel niet in Vlaanderen en daardoor gaat het om "een ander gerechtelijk arrondissement waar het parket de wet op kinderverlating strikter  toepast", zegt Muylle.

Organisatie Corvia niet op de hoogte

Mathilde Pelsers van de vzw Corvia is hoe dan ook van plan om de vondelingenschuif te openen. "Wij hebben groen licht gekregen van de sociale dienst van de politie, om de vondelingenschuif te openen. Wij hebben contact gehad met de diensten van de burgemeester, met ons medisch team, die dachten dat het luik al een tijdje open was. Ik begrijp niet, waarom er een proces-verbaal opgemaakt is. Het luik gaat vandaag open!", besluit Pelsers.

Meest gelezen