EU heeft lijst van Amerikaanse producten die belast zullen worden als de VS heffingen op staal en aluminium oplegt

De Europese Commissie werkt concreet aan tegenmaatregelen als de Amerikaanse president Donald Trump invoerheffingen op staal en aluminium zou opleggen zoals hij eerder had aangekondigd. Een handelsoorlog lijkt dan niet te vermijden.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker had eerder motoren zoals Harley Davidson en bourbon whiskey genoemd als Amerikaanse producenten die mogelijk Europese invoertarieven zouden kunnen opgelegd krijgen.

Vandaag heeft EU-commissaris voor Handel Cecilia Malmström een meer gedetailleerde lijst van sanctiemaatregelen voorgesteld. Als president Trump werk maakt van zijn geplande heffingen op staal en aluminium, zal de EU terugslaan met eigen tarieven. Omdat Europa relatief weinig staal uit de VS invoert, slaan die tarieven ook op industriële producten (zoals motoren) en landbouwproducten (zoals bourbon).

Concreet vernoemde Malström pindakaas, veenbessen en sinaasappelsap. Wat veenbessen betreft, kan dat belangrijk zijn, want de Verenigde Staten zijn met voorsprong de grootste producent van die bessen. Europa importeert zijn sinaasappelsap vooral uit Brazilië (bijna 90%) en daarna Mexico en de Verenigde Staten. In Europa zelf zijn Spanje en Italië de grote producenten van citrusvruchten en -sappen.

De EU-Commissie zal niet enkel tarieven opleggen, maar ook een klacht indienen tegen de Verenigde Staten bij de Wereldhandelsorganisatie en samen met andere handelspartners de druk op Amerika opvoeren. De plannen om staal- en aluminiumheffingen op te leggen, zijn overigens ook in de Verenigde Staten en bij adviseurs van president Trump zeer omstreden.

Meest gelezen