Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Tweede verdachte opgepakt van terroristische gijzeling in het zuiden van Frankrijk

Vannacht is in Frankrijk opnieuw een vriend van de dader van de moordpartij en gijzeling in Carcassonne en Trèbes opgepakt. Bij die gewelddaden zijn gisteren vier doden gevallen. De dader is doodgeschoten door de politie.

De jongeman die vannacht is opgepakt, zou een minderjarige zijn en een vriend van Radouane Lakdim, de gijzelnemer van gisteren in de Zuid-Franse stad Trèbes. Meer details zijn daarover niet vrijgegeven.

Gisteravond was al wel een eerste verdachte opgepakt. Volgens François Molins, de procureur van Parijs die belast is met terreurbestrijding, gaat het om iemand "die het leven van de dader deelde". De politie onderzoekt nu nog de motieven en de omgeving van de dader. Die is gisteren door de politie doodgeschoten toen die een einde maakte aan de gijzeling in Trèbes.

In totaal zijn bij het geweld van gisteren behalve de dader vier mensen gedood. Eerst was er een schietpartij nabij de middeleeuwse vestingstad Carcassonne in de Languedoc, daarna zou dezelfde dader -een man van Marokkaanse afkomst- mensen gegijzeld hebben in een supermarkt in Trèbes, ten oosten van Carcassonne.

De man zou eerder door de politie opgemerkt zijn wegens zijn sympathie voor extremistische moslimgroepen en zou slogans geroepen hebben tijdens de gijzeling. In de woning van de man zijn ook "documenten" gevonden die naar terreurgroep IS verwijzen.  De aanslagen in het zuiden van Frankrijk zijn intussen opgeëist door IS, maar het is niet duidelijk of die door de groep zijn georganiseerd. Sinds begin 2015 zijn er nu al 245 mensen in Frankrijk vermoord door jihadistische terroristen.

Eerder raakte bekend dat de zwaargewonde luitenant-kolonel van de gendarmes, Arnaud Beltrame, is overleden aan zijn verwondingen die hij gisteren heeft opgelopen. Beltrame heeft zichzelf aangeboden als gijzelaar aan de dader in ruil voor de vrijlating van andere gijzelaars. Hij is zwaargewond geraakt bij de schietpartij waarbij de politie een einde maakte aan de gijzeling in de supermarkt in Trèbes. Beltrame wordt nu in Frankrijk herdacht als een nationale held.

Luitenant-kolonel Arnaud Beltrame is vannacht overleden aan zijn verwondingen.
Gendarmerie Nationale

Meest gelezen