Videospeler inladen...

Facebookbaas slaat mea culpa en kondigt investeringen in beveiliging aan

Na de schandaalsfeer van de voorbije tijd rond Facebook bekent CEO Mark Zuckerberg schuld. In een post op zijn eigen Facebookpagina kondigt hij een grondige aanpak aan om te verzekeren dat inmenging en desinformatie tijdens verkiezingen voorkomen wordt. 

Na het schandaal met Cambridge Analytica (waarbij de gegevens van maar liefst 87 miljoen gebruikers werden verkocht aan adverteerders en politieke partijen) is het genoeg geweest voor Mark Zuckerberg.

Hij zegt dat het bedrijf in de fout is gegaan. Hij kondigt ook grote investeringen aan op het vlak van beveiliging, om een herhaling van de feiten te voorkomen én om zijn bedrijf een betere toekomst te bieden.

Morgen verschijnt Zuckerberg voor de Senaat in de VS. Hij mag een spervuur van vragen verwachten, maar zijn geschreven getuigenis, die hij vooraf zal uitspreken, staat nu al te lezen op de website van de Senaat: "Ik heb heel veel dingen onderschat en ik zal het aanpakken."

De tekst start met lof voor het socialemediabedrijf dat volgens Zuckerberg "optimistisch en idealistisch is" en dat "een medium is dat mensen kan verbinden en waarmee mensen hun stem kunnen laten horen." 

Alvorens schuld te bekennen: “We hebben niet genoeg gedaan om misbruik te voorkomen. We bekeken onze verantwoordelijkheden niet breed genoeg en dat was een grote fout. Het was mijn fout en het spijt me. Ik richtte Facebook op, ik leid het en ik ben verantwoordelijk voor wat hier gebeurt.”

We hebben niet genoeg gedaan om misbruik te voorkomen. We bekeken onze verantwoordelijkheden niet breed genoeg en dat was een grote fout.

Mark Zuckerberg, CEO Facebook

Zuckerberg zal verder ook uitleggen hoe het privacyschandaal is kunnen ontstaan, en welke stappen Facebook nu zal ondernemen om te voorkomen dat dit ooit nog gebeurt.

Facebook stuurt persoonlijke berichten naar de 87 miljoen gedupeerde gebruikers. Maar sowieso is sinds 18 uur een zogenoemde uitrol aan de gang waarbij élke Facebook-gebruiker te zien krijgt welke apps verbonden zijn aan Facebook en welke gegevens die aan elkaar uitwisselen. 

Herbekijk de Facebook-live met Tim Verheyden en Bram Vandeputte

Videospeler inladen...

Meest gelezen