Videospeler inladen...

Dovemansgesprek tussen Vandeput en militaire vakbond: "Onzin" of "afbraakpolitiek"?

Naar aanleiding van de betoging van de federale ambtenaren van vandaag hebben minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) en Yves Huwart van de militaire vakbond ACMP vanmorgen de degens gekruist in "De ochtend" op Radio 1. De discussie tussen beide heren draaide uit op een bits dovemansgesprek. 

Als het ongenoegen bij veel militairen en de reactie daarop van minister van Defensie Vandeput symbool staan voor de sociale kloof in de overheidssector, staan we nog voor moeizame onderhandelingen. Dat mag blijken uit de bitse discussie van vanmorgen tussen Vandeput en Yves Huwart van de ACMP.

Het departement van Defensie is de afgelopen 20 jaar mismeesterd

Yves Huwart (ACMP)

Huwart heeft een lange klachtenlijst over de gang van zaken bij Defensie: te weinig investeringen, onvoldoende instroom van nieuw personeel, personeel dat te vroeg afhaakt en ziek personeel wiens inkomen wordt beknot. "Een zoveelste kaakslag na de pensioenhervorming, na de aanhoudende herstructurering en de aanhoudende problemen over rekrutering", zegt hij over dat laatste punt. Huwart heeft het over een "strategische hallucinatie" in plaats van een "strategische visie" en noemt de personeelsproblematiek bij Defensie schrijnend. "Het departement is de afgelopen 20 jaar mismeesterd", vindt hij.

De vertegenwoordiger van ACMP stapelt een heel pak leugens opeen

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA)

"De vertegenwoordiger van ACMP stapelt een heel pak leugens opeen", vindt minister van Defensie Steven Vandeput. "Als meneer Huwart met leugens en bangmakerij de mensen weghoudt bij Defensie, wordt het natuurlijk moeilijk."

Huwart voert aan dat hij als vakbondsman een signaalfunctie heeft als er problemen zijn. "Het is typerend voor deze minister. Als er problemen worden aangekaart, wordt dit weggezet als leugens. Dat is bijzonder jammer. Er zou beter grondig worden geluisterd en worden bekeken of er oplossingen kunnen worden gevonden." 

"Elke vrijdag zitten wij samen met de vakbonden", zegt Vandeput. "Meneer Huwart weet zeer goed dat mijn deur altijd openstaat." Volgens hem spreekt Huwart met een gespleten tong: hij zou bij hem andere taal spreken dan tegenover zijn aanhang. "Hij doet vandaag aan politiek tegen de minister", vindt Vandeput. "Beleid bekritiseren wordt weggezet als leugens of aan politiek doen", stelt Huwart vast. Hij wil dat "er een einde komt aan de afbraakpolitiek".

Meest gelezen