Videospeler inladen...

Nog geen akkoord bij Aviapartner: staking duurt voort, directie haalt uit naar vakbonden

Op Brussels Airport wordt nog altijd gestaakt bij bagageafhandelaar Aviapartner. Eén vlucht op de vijf vertrekt vandaag niet. De gesprekken tussen vakbonden hebben vandaag niets opgeleverd. Vanavond heeft directie uitgehaald naar de vakbonden, die volgens haar werkwilligen zouden tegenhouden.

Vandaag stonden er 550 vluchten gepland op Brussels Airport, maar zeker 110 daarvan zijn geschrapt.  Die beslissing was gisteren al genomen om de betrokken vliegtuigmaatschappijen de kans te geven hun passagiers in te lichten. Die maatregel moest vermijden dat reizigers tevergeefs naar de luchthaven zouden komen. Ook afgelopen nacht hebben enkele tientallen passagiers moeten overnachten in de luchthaven. 

Dezelfde taferelen als gisteren: een overvolle vertrekhal, en op het grote informatiebord veel geannuleerde vluchten.

VRT NWS-reporter Joppe Matyn

"Ik zie hier dezelfde dingen als gisteren: een overvolle vertrekhal en veel geannuleerde vluchten op het informatiebord", vertelde collega Joppe Matyn die ter plaatse was vanochtend. "Veel reizigers hebben gisteren al contact opgenomen met hun luchtvaartmaatschappij. Vaak krijgen ze de boodschap om toch naar Brussels Airport te komen, omdat veel maatschappijen hun reizigers met bussen willen afleiden naar andere luchthavens. Op die manier kunnen zo veel mogelijk mensen toch vertrekken."

De start van de herfstvakantie is een druk weekend op de luchthaven van Zaventem. Alleen vandaag al komen er 70.000 reizigers over de vloer, en morgen nog eens 74.000. Bagageafhandelaar Aviapartner staakt nog zeker voort tot morgenochtend 6 uur. Tot dan behandelt hij geen enkele vertrekkende of aankomende vlucht op Brussels Airport.

Akkoord niet voor vandaag

Vanavond meldt de liberale vakbond dat de onderhandelingen niets hebben opgeleverd. Morgenochtend wordt voortgepraat.

Volgens collega Riadh Bahri verlopen de gesprekken tussen vakbonden en directie moeizaam. "Er is wel een eerste klein deelakkoord, om noodzakelijke goederen door te laten: medicatie, organen, .... Er is ook een sociaal bemiddelaar aangesteld." 

Aanleiding voor het sociaal conflict is een discussie over een mogelijk personeelstekort en een te hoge werkdruk. De directie laat in een persmededeling weten dat ze hoopt "zo snel mogelijk tot een akkoord te kunnen komen om de vluchten op Brussels Airport te kunnen hervatten." Aviapartner zegt ook te betreuren dat deze wilde stakingsactie de reizigers ernstig raakt.

Enkele werkwillige medewerkers zijn bereid om de bagage uit de vliegtuigen te halen. Maar zij botsen op onwil van de vakbonden

Directie Aviapartner

Ook Lieveke Norga van de christelijke vakbond ACV hoopt dat er een oplossing uit de bus komt. "Wij verwachten héél veel van het overleg. We hebben het gevoel dat de directie gisterenavond heeft begrepen dat er een probleem is, en dat ze daar een verantwoordelijkheid in draagt. Ze hadden wat tijd nodig om de juiste voorstellen uit te werken, dus we kijken met veel belangstelling uit naar wat ze vandaag gaan voorstellen. Het belangrijkste punt is de structurele onderbezetting die nu echt eens moet aangepakt worden. Het gaat om een lijst van 35 punten. Dat die niet allemaal meteen van de baan zullen zijn, lijkt ook duidelijk." 

Vanavond lijkt de directie de toon weer te verharden. Sinds het begin van de staking, vorige donderdag, staan er volgens haar meer dan 10 vliegtuigen van 8 verschillende maatschappijen aan de grond. De meeste van die toestellen zijn nog geladen met bagage, maar die zou niet kunnen worden gelost. "Enkele werkwillige medewerkers zijn bereid om de bagage uit de vliegtuigen te halen. Maar zij botsen op onwil van de vakbonden", zegt de directie. "We hebben tevergeefs aan de vakbondsafgevaardigden voorgesteld om toe te laten de vliegtuigen af te laden en te laten vertrekken, zonder passagiers of nieuwe bagage aan boord."

Wie dit weekend een vlucht zou nemen op Brussels Airport, raadpleegt best de website van zijn luchtvaartmaatschappij, adviseert de luchthaven nog. Op die manier zou elke passagier moeten zien of zijn geplande vlucht al dan niet kan vertrekken. 

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen