Videospeler inladen...

Absolute primeur in Vlaanderen: PVDA gaat mee besturen in Zelzate

In Zelzate komt er een coalitie van de SP.A en de PVDA. Dat is bevestigd aan VRT NWS. Het is een absolute primeur dat de uiterst linkse partij PVDA een gemeente gaat besturen. De burgemeestersjerp is voor Brent Meuleman van de SP.A. De PVDA krijgt twee schepenen.

Er waren in Zelzate maar twee mogelijke scenario's: ofwel een paars bestuur van liberalen en de SP.A ofwel een coalitie van de SP.A met de PVDA. De SP.A weigerde om in het bestuur te stappen met de huidige liberale burgemeester Frank Bruggeman. En op hun beurt weigerden de liberalen dan weer afstand te doen van hun kopman. Nu is de kogel door de kerk: SP.A en PVDA gaan samen verder. 

Op een persconferentie stelden beide partijen het bestuursakkoord voor. Brent Meuleman (SP.A) wordt de nieuwe burgemeester. De partij krijgt ook nog twee schepenen. Eenzelfde aantal schepenen gaat naar de PVDA. Geert Asman wordt de eerste schepen in de gemeente. Hij is bevoegd voor Openbare Werken, Welzijn, Begroting en Sociale Zaken. De schepen voor Jeugd, Wonen, Milieu en Klimaat wordt Steven De Vuyst (PVDA).

Op die manier gaat het nieuwe bestuur verder met twee schepenen minder in vergelijking met de huidige ploeg. Het geld dat daarmee wordt bespaard, gaat integraal naar armoedebestrijding, zo valt te horen. De bestuursploeg wil naar eigen zeggen een "eerlijk, democratisch, warm en sociaal beleid" voeren. Er komt onder meer een taxshift waarbij zeshonderd zelfstandigen een belastingverlaging krijgen. De kosten daarvan worden betaald door de grootste bedrijven in de gemeente, zoals het staalbedrijf Arcelor Mittal. 

In een eerder interview noemde de PVDA-kopman in Zelzate Geert Asman zichzelf alvast een "voorzichtige revolutionair". Hij zei toen ook dat hij minder aan de privé wil verkopen. "Het rusthuis in Zelzate was bijvoorbeeld nooit verkocht met ons in het bestuur", zei hij toen. Hij gaf ook aan af te willen van de milieubelasting in Zelzate. "87 procent van de belastingen komt van gewone mensen en maar 13 procent van grote bedrijven."

VIDEO: Hoe reageren de Zelzatenaren op de coalitie van SP.A en PVDA?

Videospeler inladen...

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen