AFP or licensors

Bange uren voor Vlaamse in Christchurch: "Mijn dochters hebben me meteen ge-sms't dat hun school in lockdown was"

De Vlaamse Tanja Smets heeft twee dochters die op school zitten op 200 meter van de plek waar de aanslag is gepleegd in Christchurch. Hun school was een tijd in lockdown, vertelt de Vlaamse die al jaren in Nieuw-Zeeland woont. "Dit werd altijd beschouwd als een van de veiligste landen. Dit zijn dingen die je ergens anders hoort, maar die niet bij ons gebeuren."

Het waren bange momenten voor Tanja Smets in Christchurch. De Vlaamse vrouw, afkomstig uit Mechelen, woont in de Nieuw-Zeelandse stad waar afgelopen nacht (in Christchurch was het toen middag, het is er 12 uur later dan in België) is geschoten in twee moskeeën.

"De berichten die we nu binnenkrijgen, zeggen dat men vreest voor meer dan 30 doden en heel veel gewonden. De politie houdt het voorlopig op een aanzienlijk aantal", zei Smets om 6 uur, 18 uur lokale tijd dus. Op dat moment zat ze nog op haar werk. De vrouw woont op slechts anderhalve kilometer van de plek waar werd geschoten.

Kinderen mogen niet buiten en worden niet vrijgelaten tot de politie de school vrijgeeft

Tanja Smets

Haar twee dochters zitten op school, op zo’n 200 meter van één van de moskeeën waar werd geschoten. "Ze hebben mij onmiddellijk ge-sms't, rond 13.45 uur (1.45 uur Belgisch tijd, red.) dat de school in lockdown was", getuigt Smets.

Na enkele uren mochten de kinderen de school verlaten, intussen zijn ze veilig thuis. "Ze vertelden dat ze tijdens hun lunchpauze op de speelplaats rondliepen toen er een bericht kwam dat iedereen naar de klas moest. De gordijnen werden gesloten en niemand mocht bij het venster blijven staan. Niemand mocht de klas uit, ook niet om naar het toilet te gaan."

Tegenstrijdige berichten

Wat weet ze met zekerheid? "Wij hebben vernomen dat mannen en een vrouw met geweren twee moskeeën zijn binnengegaan op het moment dat daar het vrijdaggebed aan de gang was. De moskeeën waren dus vrij vol."

Smets heeft opgevangen dat de schutters in het wilde weg zijn beginnen te schieten. "Er zijn ook tegenstrijdige berichten dat er ook schietpartijen zijn geweest buiten de moskeeën."

"Op een bepaald moment was er zelfs een bericht dat er in het ziekenhuis waar de gewonden naartoe gebracht werden ook een schietpartij plaatsvond, maar dat is niet bevestigd. Er komen ook berichten binnen dat er bommen zijn gevonden in voertuigen. Maar het is eigenlijk nog koffiedik kijken."

In shock

Over de daders wordt nog weinig gezegd in de Nieuw-Zeelandse media, zegt Smets. "Er wordt weinig over gespeculeerd. Het enige wat we weten, is dat er vier mensen gearresteerd zijn: drie mannen en één vrouw." Naar hun identiteit is het nog gissen. "Er was op een bepaald moment een bericht dat één van de verdachten een inwoner van Australië zou zijn. Maar voor de rest wordt er heel weinig over gezegd."

In Nieuw-Zeeland wordt met ongeloof gereageerd op de aanslag. "Nieuw-Zeeland is dit niet gewoon. Iedereen op kantoor is in shock", zegt Smets. "Een paar uur geleden heeft de eerste minister een persconferentie gegeven waarin ze het een ongeziene daad van geweld noemde."

"Ja, wij zijn dit echt niet gewend hier", besluit Smets. "Dit werd altijd beschouwd als één van de veiligste landen. Dit zijn dingen die je ergens anders hoort, maar die niet gebeuren bij ons."

Meest gelezen