Videospeler inladen...

Negen weken na verkiezingen hebben de partijvoorzitters voor het eerst samengezeten

De partijvoorzitters van N-VA, Open VLD, CD&V, SP.A, Groen, PS en MR hebben voor de eerste keer samen vergaderd met de informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (SP.A). Ecolo nam niet deel aan de gesprekken. Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) zaten voor het eerst samen aan tafel sinds de verkiezingen van 26 mei. De plaats van afspraak was lange tijd een goed bewaard geheim, maar het bleek om het Egmontpaleis in Brussel te gaan.

Het rondetafelgesprek tussen de voorzitters van de partijen die mogelijk een federale coalitie kunnen vormen, is een initiatief van de informateurs Reynders en Vande Lanotte. Zij hebben de voorbije twee maanden afzonderlijke gesprekken gevoerd met de verschillende partijen. De puzzel is complex, omdat in Vlaanderen N-VA de grootste partij is en in Wallonië de PS.

Die twee partijen zijn op elkaar aangewezen om een federale regering te vormen, maar inhoudelijk zijn ze zowat op elk vlak tegenpolen. Vooral langs de kant van de PS was er ook tegenstand om met N-VA het gesprek aan te gaan. Donderdag was een voorbereidende vergadering tussen Bart De Wever en Elio Di Rupo op het laatste moment nog afgezegd.

Zondagavond zaten de twee dus wel samen rond de tafel, samen met 5 andere partijvoorzitters en verschillende onderhandelaars, onder wie Theo Francken (N-VA), Jan Jambon (N-VA) en Alexander De Croo (Open VLD). De vergadering was rond 20.45 uur afgelopen.

Details over wat er is besproken, zijn niet bekendgemaakt. Allicht hebben de twee informateurs de nota voorgesteld die zij de voorbije weken hebben opgesteld. Uit het gesprek zal moeten blijken of de partijen rond de tafel op basis daarvan willen blijven spreken. In dat geval kan de opdracht van de informateurs morgen worden verlengd, na hun verslag bij de koning. In een later stadium zouden dan ook echte regeringsonderhandelingen kunnen starten, maar dat is nog lang niet zeker.

Groenen?

Ook was lange tijd onzeker of de groene partijen zouden deelnemen aan het rondetafelgesprek. Groen-voorzitster Meyrem Almaci liet net voor het gesprek weten mee aan te schuiven. Ze beklemtoonde dat het "eigenlijk gaat om een vergadering tussen PS en N-VA, zodat die eindelijk praten". Ecolo nam niet deel aan het gesprek. "Met hen (de N-VA, red.) onderhandelen over een nota die kan dienen als basis voor toekomstige preformatieonderhandelingen die moeten leiden tot een meerderheid met Ecolo en N-VA heeft dus geen enkele zin", zei covoorzitter Jean-Marc Nollet in een persbericht.

Wij zijn gewoon gegaan om te luisteren. Ecolo heeft dat anders ingevuld

Groen-voorzitter Meyrem Almaci

"Wij stappen niet in een regering zonder Ecolo. Daar is vanavond niets aan veranderd", zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci na het rondetafelgesprek. "Dit was gewoon een gesprek in het kader van de informatie-opdracht. Het was geen voorbode van een volgende coalitie. Wij zijn gewoon gegaan om te luisteren. Ecolo heeft dat anders ingevuld."

Almaci is naar eigen zeggen teleurgesteld in een aantal andere partijen. "Ik had gehoopt dat ze na twee maanden meer verantwoordelijkheidszin zouden hebben getoond, ook op Vlaams niveau. Het is tijd dat er schot in de zaak komt."

Veel resultaat wordt niet verwacht van deze eerste vergadering, maar als de partijen die vandaag rond de tafel zitten, blijven praten kan dat ook een impact hebben voor de vorming van een Vlaamse en een Waalse regering. Die Vlaamse formatie lag de voorbije weken stil, in afwachting van meer nieuws over de federale formatie. Maar volgens sommigen zou N-VA-voorzitter Bart De Wever, die de Vlaamse formatie leidt, de komende week ook die onderhandelingen opnieuw willen opstarten.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen