MR-minister Crucke: "De deuren moeten altijd openblijven om de beste oplossing voor België te vinden"

Het lijkt er op dat sommige kopstukken binnen de PS en de MR openstaan voor nieuwe communautaire gesprekken. Maar van confederalisme kan geen sprake zijn. Toch reageert men bij de N-VA in de eerste plaats positief: "Dit is een volgende stap om richting het communautaire debat te gaan."

Jean-Luc Crucke, sinds deze week opnieuw minister voor de MR in de Waalse Gewestregering, is naar eigen zeggen een voorstander van een sterk België met sterke gewesten. In "De zevende dag" geeft hij echter toe dat de Belgische instellingen op dit moment niet werken.

Is hij dan ook bereid om met de Vlaamse partijen over een nieuwe staatshervorming te onderhandelen? "De deuren moeten altijd blijven openstaan om de beste oplossing voor België te vinden. De deuren zijn nooit toe", zegt Crucke. Maar waarover hij niet wil praten: confederalisme en separatisme.

Een communautaire opening, zo lijkt het. Ook PS-kopstuk Jean-Claude Marcourt maakte gisteren tijdens een toespraak op de Waalse feestdag zo'n communautaire opening, al benadrukte hij niet voor een nieuwe staatshervorming te vinden te zijn. Hij had het over een "evenwichtige oplossing" nu duidelijk is dat Vlaanderen en Wallonië anders stemmen en uit elkaar aan  het groeien zijn. Is dat verbloemend taalgebruik om eigenlijk hetzelfde te zeggen?

Crucke wijst er in "De zevende dag" dan weer op dat zulke communautaire gesprekken nu niet meteen gevoerd moeten worden. "We moeten eerst een regering hebben die de begroting en de sociale problemen aanpakt."

Sander Loones (N-VA): "Men begint in Wallonië dezelfde analyse te maken"

Of dergelijke communautaire openingen genoeg zullen zijn voor de N-VA, de grootste partij in Vlaanderen, is nog maar de vraag. De N-VA en de PS zijn in hun landsdeel de grootste partij en zouden dus in principe met elkaar moeten onderhandelen over een federale regering.

Tot nog toe heeft de N-VA altijd gezegd dat de partij enkel in een regering met de PS stapt als er over confederalisme gepraat kan worden - wat betekent dat Vlaanderen en Wallonië zowat alle bevoegdheden krijgen en samen afspreken welke macht de federale regering overhoudt. Een staatshervorming met wat simpele bevoegdheidsverschuivingen vinden de Vlaams-nationalisten niet genoeg.

Ik heb Marcourt horen zeggen dat Wallonië zelf de hand aan de kar wil slaan. Wel, laat ons die stappen vooruit zetten zodat we allemaal het beste uit onze gemeenschap kunnen halen

Sander Loones, N-VA

Toch reageert N-VA'er Sander Loones, die gisteren aanwezig was bij de toespraak van Marcourt in Namen, in de eerste plaats positief op de uitspraken van Marcourt en Crucke. "Het valt toch op dat men in Wallonië dezelfde analyse begint te maken. Men wil vooruit en men ziet ook dat als men eigen problemen wil aanpakken men dat met eigen oplossingen moet doen."

Loones ziet de uitspraken binnen de PS en MR als "een volgende stap om richting dat communautaire debat te gaan". Dat Crucke het confederalisme uitsluit en Marcourt het woord staatshervorming nog altijd niet uitspreekt, deert Loones niet. "Dat is een debat dat aan de tafel gevoerd zal moeten worden. Ons voorstel ligt klaar. Ik heb Marcourt toch ook horen zeggen dat Wallonië zelf de hand aan de kar wil slaan en zelf vooruit wil. Wel, laat ons die stappen vooruit zetten zodat we allemaal het beste uit onze gemeenschap kunnen halen."

Bekijk hier het gesprek met Jean-Luc Crucke in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen