PS-kopstuk Marcourt: "Wallonië moet zijn lot in eigen handen nemen"

In zijn speech voor de Waalse feesten heeft de voorzitter van het Waals parlement gewezen op de uiteenlopende realiteiten in Vlaanderen en Wallonië. Politici moeten daar oplossingen voor vinden die goed zijn voor iedereen, zei hij.

Heel lang heeft Jean-Claude Marcourt niet kunnen nadenken over zijn speech op de Waalse feesten, want vrijdagochtend sprak hij nog zijn verrassing uit over het feit dat hij tot voorzitter van het Waals parlement werd gebombardeerd. "Het leven is vol verrassingen", zei hij toen.

Het was dus als parlementsvoorzitter dat Marcourt gisteren het woord nam tijdens het formele, politieke luik van de Waalse feesten. Marcourt is zelf een overtuigd regionalist en verwees in zijn speech al meteen naar André Renard, in de vorige eeuw een belangrijk Waals syndicalist en voorvechter van de Waalse zaak.

"Wallonië heeft kostbare tijd verloren"

Marcourt zei dat Wallonië te lang getalmd had om het federalisme echt te omarmen, om dus voluit te gaan voor de uitbouw van een sterk gewest. Daardoor had Wallonië kostbare tijd verloren om de eigen economie te moderniseren, vond hij. "Daar betalen we nu nog altijd de prijs voor en dat moeten we nu definitief aanpakken."

Marcourt riep zijn gewest daarop op zijn lot in eigen handen te nemen. "Niet om ons op onszelf terug te plooien zoals tot in den treure herhaald wordt door diegenen die niet van Wallonië houden of die neerkijken op Wallonië", voegde hij er nog aan toe.

"Geen nieuwe staatshervorming"

Marcourt zei dat hij niet pleitte voor een nieuwe staatshervorming, want dat de vorige nog niet helemaal verteerd was. Maar hij wees erop dat er binnen dit land steeds uiteenlopender wordt geleefd, gedacht en gestemd, aan beide kanten van de taalgrens.

"Politici moeten daar oplossingen voor vinden", zei hij, "die evenwichtig zijn en efficiënt voor iedereen in dit land."

Het is niet de eerste keer dat Marcourt zich uitspreekt voor een sterk Waals gewest. En het is niet de eerste keer dat er op de Waalse feesten verwezen wordt naar de verhoudingen met Vlaanderen. Maar de woorden van Marcourt krijgen een extra betekenis nu hij door de PS naar voren wordt geschoven om mee te onderhandelen op federaal niveau. Een pleidooi voor een nieuwe staatshervorming is het niet. Maar Marcourt laat wel verstaan dat hij open staat voor het debat over de toekomst van dit land.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen