Videospeler inladen...

Nieuw record in "Blokken": Kiana Buttiens wint 12e (!) finale op rij, en speelt morgen voor de 13e keer mee

Televisiequiz "Blokken" heeft een nieuwe recordhouder: Kiana Buttiens (25) uit Tienen stoot door naar haar 13e aflevering. Ze is de eerste kandidaat in de geschiedenis van het spel die 12 afleveringen op rij meespeelt en ook telkens het cruciale achtletterwoord vindt in de finale. Het trefwoord "muzikant" levert haar een ticket op voor een 13e deelname. De doctoraatsstudente kan de komende dagen haar kersverse record nog scherper stellen.

Voor "Blokken"-kijkers zijn het spannende weken geweest, want Kiana Buttiens is bezig aan een lange zegereeks. Letterlijk in elke "Blokken"-aflevering van 2020 is ze al te zien geweest: de doctoraatsstudente die kankeronderzoek doet, speelt voor het eerst mee op 1 januari.  In vijf voorrondes haalt ze bovendien een score boven de 1.000 punten, en dat is uniek. 

Kiana Buttiens volgt als "Blokken"-recordhouder Ewout Leys op. Nog voor ze haar 12e finale vanavond had gespeeld, was het record trouwens al binnen. Buttiens evenaarde sowieso het record van Leys, die zich in juni 2018 als eerste kandidaat ooit plaatste voor zijn 12e aflevering. Hij sneuvelde toen in de voorrondes. Als Buttiens de finale haalde, dan werd zij alleen recordhouder. En zo geschiedde: Kiana wint haar 12e finale op rij, en speelt morgen voor de 13e keer mee. Ongeveer twee maanden na de opnames kan ze dat zelf amper geloven.

Het geheim? Focus, denk ik. Er komt veel op je af: de vragen, de grapjes van Ben, het spel met de blokken en de camera's in de studio.

"Ik had dit nooit verwacht bij mijn inschrijving. Want het lijkt heel simpel als je naar het programma kijkt, maar ik heb ervoor moeten zwoegen", zo reageert Buttiens, die naar eigen zeggen geen zenuwen had voor die cruciale 12e aflevering. "Ik was vrij rustig omdat ik al zo ver geraakt was. Mijn doel was om één aflevering te overleven, en het finalewoord te winnen. Die missie was al lang geslaagd. "Als het record komt dan komt het, en komt het niet dan niet", dacht ik."

Het record is dus binnen, maar wat is Buttiens haar geheim? "Mijn focus, denk ik. Aandachtig zijn, en geen steken laten vallen, want het spel kan supersnel keren. Maar je moet met veel dingen rekening houden als je in de studio zit: dan heb je een camera op je gericht, worden er vragen gesteld, Ben doet een praatje en er is het spel met de blokken. En je bent natuurlijk op je hoede om niets doms te zeggen, zeker omdat Ben graag babbelt en je soms eens afleidt", lacht ze.

"Een bijzondere tactiek had ik niet, alleen alert blijven. En de actualiteit volgen. Al quiz ik graag: testen wat je al dan niet weet, vind ik wel leuk."

Ik wilde één aflevering overleven, en het finalewoord raden. Die missie is meer dan geslaagd.

Of Kiana haar record nog scherper kan stellen, en nog meer prijzengeld kan veroveren komen we de volgende dagen te weten. De teller staat voorlopig op 12.000 euro. "Hoe is dit mogelijk? Waar gaat het eindigen?", aldus presentator Ben Crabbé. 

Opvallend weetje: Kiana is geboren op 2 september 1994. Dat maakt haar exact drie dagen ouder dan "Blokken" zelf. De eerste aflevering van de quiz werd uitgezonden op 5 september 1994.

Na de aflevering van vanavond ziet de top 3 van "Blokken"-records er zo uit:

1) Kiana Buttiens: 12 afleveringen, 12 gewonnen finales (januari 2020) - deelname aan 13e aflevering op vrijdag 17 januari

2) Ewout Leys: 12 afleveringen, 12e finale niet bereikt (juni 2018)

3) Saar Bossuyt: 11 afleveringen, 11e finale bereikt maar trefwoord niet gevonden (september 2013)

Bekijk hier de 12e finale van Kiana Buttiens in "Blokken":

Videospeler inladen...

Meest gelezen