Videospeler inladen...

Moordenaar van Britta Cloetens in eerste verhoor: "En wat ga je doen als ze morgen levend tevoorschijn komt?" 

Eén heeft de eerste aflevering van "De verdwijning van Britta Cloetens" uitgezonden, een reeks over de moord op Britta Cloetens door Tijl Teckmans. "Ik herinner mij nog dat ik ijskoud werd toen wij hem confronteerden met al die bewijzen. En dan antwoordde Tijl gewoon: "Ik zou het niet weten. Ik heb daar echt niets mee te maken"", vertelt Wim Cuypers van de federale politie, die de moord heeft onderzocht. Ondanks de vele bewijzen tegen Teckmans, stonden hij en zijn collega's voor een moeilijke opdracht.

De 25-jarige Britta Cloetens verdween op 23 april 2011 toen ze de showroom van een Hondagarage bezocht in Wilrijk, in Antwerpen. Ze ging de showroom binnen, en kwam nooit meer levend buiten. Wat begint als een onrust­wekkende verdwijning wordt al snel een moordonderzoek. Mét een dader. Maar wat er precies met Britta Cloetens gebeurd is, en waar haar lichaam verstopt ligt, is na al die jaren nog niet duidelijk. 

Het dossier-Cloetens wordt ontrafeld in drie afleveringen van een nieuw programma van VRT NWS. 

In de eerste aflevering is te zien hoe een oom en een buurman na de verdwijning van Britta zélf op zoek gaan. Zo belandde de oom al snel in de bewuste Hondagarage - hij herinnerde zich dat hij met Britta had gecorrespondeerd over de aankoop van een nieuwe wagen. Ook de buurman gaat ter plaatse kijken. 

Dat brengt het onderzoek meteen in een stroomversnelling. Want ze ontdekken dat Britta wel degelijk in die Hondagarage geweest is (er staan offertes met haar naam erop in de computer) en dat ze geholpen is door Tijl Teckmans. Ook de auto van Britta wordt teruggevonden. "Dat is een opluchting, maar dan hebben we Britta nog niet teruggevonden", beschrijft de moeder van Britta haar gevoel. 

Dat de auto van Britta teruggevonden werd, is een opluchting, maar dan hebben we Britta nog niet teruggevonden

Moeder van Britta Cloetens

Bekijk hieronder hoe de oom en de buurman de verdwijning onderzochten, en lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

De speurders hebben dus meteen een verdachte in het vizier: Tijl Teckmans, de verkoper van de Hondagarage en de man die Britta als laatste levend gezien heeft. Hij is bekend bij het gerecht en werd eerder al veroordeeld voor aanrandingen. Dat is voor de speurders verontrustend, en daarom proberen ze te weten te komen waar hij is.

Maar uit het onderzoek blijkt dat hij de dag na de verdwijning het vliegtuig opgestapt is, voor een vakantie in Egypte met zijn toenmalige vriendin en dochter. Zijn auto staat gewoon voor zijn deur, dus de wagen wordt in beslag genomen en onderzocht door het gerechtelijk lab. En daar vinden de speurders belangrijke sporen van Britta. 

Bekijk hieronder een reconstructie van het onderzoek in de auto en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

Wanneer Teckmans op 2 mei terugkomt, wordt hij meteen gearresteerd op Zaventem. Hij wordt naar de lokalen van de federale politie in Antwerpen gebracht, waar de speurders hem diezelfde dag voor de eerste keer ondervragen. Meteen wordt ook duidelijk dat hij niet bepaald wil meewerken met het onderzoek. Uit de unieke videobeelden van het verhoor blijkt dat hij halsstarrig blijft ontkennen en dat hij zelfs suggereert dat Britta nog zou leven.

Teckmans: "Wat ga je doen als die morgen ergens levend tevoorschijn komt?"

Speurder: "Dan zal die familie heel gelukkig zijn."

Teckmans: "Dat zal wel."

Speurder: "Maar gij weet dat, dat dat niet zo gaat zijn, en ik weet dat dat dat niet zo gaat zijn. Je krijgt nog een laatste kans om die ouders wat troost te bieden. Zeg gewoon de waarheid. De waarheid."

Teckmans: "Ik heb daar niets meer aan toe te voegen."

Bekijk hieronder het eerste verhoor van Tijl Teckmans en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

De hele aflevering kan u hieronder bekijken. De andere afleveringen van "De verdwijning van Britta Cloetens” zijn ook al te zien op VRTNU.

Videospeler inladen...

U kan hieronden ook de podcast van "De verdwijning van Britta Cloetens" beluisteren: 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen