Copyright 2020, Adrian Seliga, licensed via EyeEm Mobile GmbH

"Vals gevoel van veiligheid", maar waarom worden mondmaskers dan aanbevolen en verplicht? 

Mondmaskers zullen een belangrijke rol spelen eens we de coronamaatregelen versoepelen. De regering én experts herhaalden het de afgelopen dagen en weken tot treurens toe. Maar minister van Volksgezondheid Maggie De Block herhaalde het vandaag nog eens: "Maskers geven een vals gevoel van veiligheid". Hoe zit het nu? 

"Mondneusbedekking in stof - of zogenoemde comfortmaskers - zullen een sleutelrol spelen in onze afbouwstrategie. We weten dat ze extra bescherming kunnen bieden door het risico op besmetting te beperken, ook al zijn ze op zich niet voldoende. Daarom raden we het gebruik ervan sterk aan wanneer u zich in de openbare ruimte bevindt, maar vooral wanneer de fysieke afstand niet kan worden gegarandeerd."

Aan het woord is premier Sophie Wilmès, afgelopen vrijdag, op een persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad waar werd beslist hoe en wanneer de coronamaatregelen worden versoepeld. Mondmaskers worden voortaan dus aangeraden op publieke plekken én vanaf 4 mei verplicht op het openbaar vervoer en in scholen, voor leerkrachten en leerlingen boven de 12 jaar. Ook in sommige bedrijven zal het de norm worden. 

En dat terwijl het enkele weken geleden nog klonk dat mondmaskers géén nut hebben. "Het virus gaat over bergen en oceanen. Dat een masker het zou kunnen tegenhouden is een utopie", zei minister De Block een tijdje geleden. Ook vandaag blijft ze daarbij. "We hebben al vaak gezegd dat zulke maskers niet jezelf beschermen, maar wel anderen. Het is een bijkomende barrière, maar het zal het virus niet tegenhouden. Het geeft een vals gevoel van veiligheid, maar het is goed als er geen afstand kan worden gehouden."

Bekijk hier een fragment van het interview met minister De Block in "Terzake":

Videospeler inladen...

"Een vals gevoel van veiligheid", maar toch "sterk aangeraden" en verplicht? "Mondmaskers zijn belangrijk als je geen afstand kan houden", benadrukt ook viroloog Steven Van Gucht. "Dat afstand houden én je contacten beperken, is nog steeds het belangrijkste. Al die maatregelen hebben voor zo'n 90 procent effect. Een mondmasker zal daar maar enkele procenten aan toevoegen, maar dat kan op dit moment belangrijk zijn."

Zijn collega Erika Vlieghe - voorzitter van de expertengroep die de exitstrategie voorbereidt - noemt het "een laagje vernis". Ook zij benadrukt: zo weinig mogelijk mensen zien, dat is nu nog steeds het belangrijkste. Want is er geen gevaar dat mensen denken dat weer alles mag eens ze een masker ophebben? "Ja", zegt Vlieghe, "en dat is niet de boodschap die we willen geven". "Het is geen wondermiddel."

Bekijk hier een fragment van het interview met Erika Vlieghe in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Hoe dan ook: op het mondmasker dat we van de overheid krijgen, zullen we nog even moeten wachten, zo klonk het vandaag. Maar ook zelfgemaakte maskers kunnen worden gebruikt, of zelfs een dichtgeweven sjaal. "Zolang ze maar een deel van de druppels (die via de keel of de neus het virus verspreiden, red.) tegenhouden is het goed", zegt Van Gucht. "Elke druppel kan het virus bevatten en elke druppel die kan worden tegengehouden (door een mondmasker of bijvoorbeeld een sjaal, red.) is een kans minder dat het virus zich verspreidt."

Bekijk hier een fragment van het interview met viroloog Van Gucht in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen