Georges-Louis Bouchez (MR) wil dan toch over formatie praten vanaf juni

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is dan toch bereid om vanaf juni over de vorming van een nieuwe regering te praten. Hij heeft dat gezegd bij Bel-RTL. Tot nu toe hield hij vol dat formatiegesprekken pas vanaf september konden, maar nu klinkt het dat dit wel degelijk vroeger kan, op voorwaarde dat de coronacrisis onder controle is.

Het lijkt erop dat Bouchez moet bijdraaien, nu steeds meer partijen aangeven dat ze niet bereid zijn om een verlenging van de volmachten voor de regering-Wilmès goed te keuren. Die verlenging met nog eens 3 maanden moest er in principe vanaf juni komen.

We kunnen in juni onderhandelingen beginnen als de gezondheidssituatie gestabiliseerd is

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez

De regering van Sophie Wilmès (MR), bestaande uit MR, CD&V en Open VLD, beschikt zelf niet over een meerderheid in de Kamer. Om de coronacrisis te bestrijden kreeg ze het vertrouwen van negen partijen (MR, Open VLD, CD&V, CDH, PS, SP.A, Ecolo, Groen en DéFI). Tien partijen - de vorige negen plus N-VA - gaven Wilmès II volmachten voor drie maanden, verlengbaar met nog eens drie maanden.

Bouchez zei een tiental dagen geleden nog dat hij tot september geen nieuwe regeringsonderhandelingen wil. Zijn MR heeft momenteel erg veel ministerposten in de federale regering en is dus erg "zichtbaar". Maar nu ons land stilaan evolueert naar en exitstrategie uit de coronalockdown houdt Bouchez de deur niet langer dicht. "We kunnen in juni onderhandelingen beginnen als de gezondheidssituatie gestabiliseerd is", zei hij vanmorgen.

Het zou logisch zijn om in september vervroegde verkiezingen te organiseren, maar om praktische redenen lijkt mij dat  onmogelijk

PS-voorzitter Paul Magnette

Intussen zegt PS-voorzitter Paul Magnette dat eventuele vervroegde verkiezingen in het najaar weinig waarschijnlijk zijn. "Het zou logisch zijn om in september vervroegde verkiezingen te organiseren, maar om praktische redenen lijkt mij dat  onmogelijk", zegt hij in "Le Soir" en de krantengroep Sudpresse. 

"We weten niet eens wanneer de lockdown volledig achter de rug zal zijn en ik denk niet dat het mogelijk is om in de stemlokalen anderhalve meter afstand te houden", aldus nog Magnette.

Bijna een jaar na de parlementsverkiezingen zit de federale formatie nog altijd muurvast. Door de coronacrisis zitten de politieke tegenstellingen in het vriesvak, maar in de Wetstraat circuleren geruchten dat we in het najaar mogelijk afstevenen op vervroegde verkiezingen.

Meest gelezen