EBU / Kris Pouw

Geen "twelve points" vanavond, wel een "heel mooi" alternatief Songfestival

Vanavond had de finale van het 65e Eurovisiesongfestival moeten plaatsvinden vanuit Rotterdam. De coronacrisis besliste daar anders over. Maar niet getreurd: de Nederlandse omroep en de Europese koepel EBU komen met een vervangshow live vanuit Hilversum. "En het wordt een hele mooie show", verzekert Songfestivalcommentator Peter Van de Veire.

Voor de eerste keer in de geschiedenis kan het Eurovisiesongfestival, de grootste liedjeswedstrijd ter wereld, niet doorgaan. Het had nochtans een jubileumeditie moeten worden dit jaar. Maar duizenden fans vanuit heel Europa, ruim 40 deelnemende delegaties en honderden medewerkers die zouden samentroepen in Rotterdam, dat was geen goed idee in pandemietijden.

Toch kunnen we vanavond met zijn allen, vanuit ons kot en onze eigen sociale bubbel, een Songfestivalmoment delen. Met "Eurovision, Europe shine a light" staat er namelijk een heuse live vervangshow op het programma. Nee: het wordt geen wedstrijd, dus een puntentelling komt er niet. Er zal uiteraard ook geen publiek zijn en alle artiesten blijven veilig en gezond thuis.

Wat mag u wel verwachten? In de eerste plaats zullen fragmenten worden getoond van de 41 liedjes die dit jaar zouden hebben deelgenomen. Dus ook onze Belgische inzending "Release me" van Hooverphonic zal aan bod komen. Alle artiesten van dit jaar zullen ook vanop hun eigen locatie samen "Love shine a light" zingen, het winnende lied uit 1997. Het Rotterdam Philharmonic Orchestra zal dan weer voor een "klassieke toets" zorgen. 

Daarnaast zullen we ook verschillende oud-winnaars terugzien met speciale uitvoeringen. Het gaat onder meer om Måns Zelmerlöw (Zweden, 2015), Gali Atari (Israël, 1979) en uiteraard de Nederlandse winnaar van vorig jaar Duncan Laurence. Ook de fans mogen niet ontbreken: van over de hele wereld zullen zij een groot koor vormen om samen met Johnny Logan "What's another year" te zingen, het winnende lied uit 1980.

De show is live te zien op Eén en VRT NU, vanaf 21 uur, en zal zo'n twee uur duren.  Presentatoren van dienst zijn Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit.

Alex Callier: "Uitstel, maar geen afstel voor ons"

"Vanmorgen stond ik op met de gedachte dat ik eigenlijk ergens anders had moeten zijn", zegt Hooverphonic-frontman Alex Callier. "Maar in ons geval is het nog oké. Voor ons is het uitstel en geen afstel." Het is namelijk al beslist dat Hooverphonic sowieso volgend jaar voor ons land haar het Songfestival gaat.

Dat zal weliswaar met een ander nummer zijn. "Dat is verplicht. En ik snap dat ook. Een deel van de charme van het festival is het mondjesmaat lossen van de liedjes en de fans die dan online kritiek geven."

Bekijk het verslag en het studiogesprek met Hooverphonic-frontman Alex Callier in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen