Tot 50 gasten op trouwfeest in juli, tot 100 in augustus: ministerieel besluit over versoepeling coronaregels is er

Eén week na de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad is het ministerieel besluit gepubliceerd in het Staatsblad. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) meegedeeld via Twitter. De publicatie komt er op de valreep, want fase 4 van de exitstrategie uit de coronalockdown gaat morgen al in. Middenstandsorganisatie Unizo is alvast niet tevreden met de nieuwe verduidelijkingen.

Echt grote verrassingen staan er niet te lezen in het ministerieel besluit. De maatregelen waren al uitvoerig toegelicht op een persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad, vorige week woensdag. Ruimere bubbels tot 15 personen, theaters, bioscopen en zwembaden die weer openen en opnieuw de kans om grotere evenementen te organiseren: dat waren toen de grote lijnen die door premier Sophie Wilmès (MR) werden toegelicht. 

Uit het ministerieel besluit blijkt dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen privérecepties of -banketten met professionele catering en recepties of evenementen die toegankelijk zijn voor het publiek. De eerste categorie wordt beperkt tot maximum 50 personen in juli en maximum 100 in augustus, voor de tweede categorie is dat maximum 200 in juli en maximum 400 in augustus. Bij de tweede categorie moet gewerkt worden met de zogenoemde evenementenmatrix waarbij de veiligheidsvoorwaarden worden afgetoetst, terwijl er bij de eerste categorie wordt gerekend op verantwoordelijkheidszin. Nog bij die eerste categorie hoeven gasten niet aan hun tafel te blijven zitten, maar kunnen ze bijvoorbeeld aanschuiven aan een buffet. Het is niet de bedoeling dat ze gaan dansen. 

Bovenvermelde regels gelden voor binnen Als de receptie of het evenement buiten plaatsvindt, liggen de maxima op 400 personen in juli en 800 in augustus. Ook hier geldt de evenementenmatrix.

Ook de kermisuitbaters krijgen goed nieuws. Het ministerieel besluit vermeldt duidelijk dat kermissen wel degelijk weer kunnen vanaf 1 juli, waarbij uiteraard de afstandsregels gelden. Dat was niet vermeld op de persconferentie van vorige week, omdat ervan wordt uitgegaan dat alles wat niet expliciet verboden is, toegelaten is.

"Discriminatie"

De middenstandsorganisatie Unizo is niet te spreken over "de volstrekt onlogische en onbegrijpelijke discriminatie tussen privé en publieke recepties en banketten, voor wat het aantal deelnemers betreft". "Dit slaat nergens op en is een kaakslag voor veel van onze traiteurs en cateraars die de noodgedwongen annulaties andermaal zullen zien binnenstromen", zegt topman Danny Van Assche.

Unizo pleit ervoor om de limiet voor het maximum aantal gasten gelijk te stellen met de limiet bij banketten die toegankelijk zijn voor het publiek. "Dat zou het voor onze cateraars weer leefbaar maken en uiteindelijk vragen we hier niet meer dan logisch respect voor het gelijkheidsprincipe", zegt Van Assche nog.

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen