AFP or licensors

Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden kiest Kamala Harris als running mate 

De Amerikaanse presidentskandidaat voor de Democraten Joe Biden heeft senator Kamala Harris (55) aangeduid als zijn running mate. Zij wordt zo de vrouw die hem als vicepresident gaat vergezellen naar het Witte Huis als Biden verkozen wordt tot president. 

De 55-jarige Harris was de gedoodverfde favoriete om als kandidaat-vicepresident te worden gekozen door Biden. Harris is zo de eerste zwarte vrouw in de geschiedenis van de Verenigde Staten die zo'n positie in de race naar het Witte Huis bekleedt.

"Ik heb de grote eer om te melden dat ik Kamala Harris heb gekozen als mijn running mate", aldus Joe Biden op Twitter. Hij noemt haar een "onbevreesde vechter voor de gewone man en een van de beste overheidsmandatarissen van het land."

Intussen heeft ook Kamala Harris zelf gereageerd. Ze voelt zich vereerd met de keuze van Biden. "Hij kan het Amerikaanse volk verenigen. En als president zal hij een Amerika bouwen dat onze idealen nastreeft." Voormalig president Barack Obama zegt dat Harris "meer dan voorbereid" is voor de job. "Now let’s go win this thing (Laat ons dit nu winnen)", klinkt Obama strijdvaardig.

(lees verder onder tweets)

Harris is de dochter van een Jamaicaanse vader en een Indiase moeder, die allebei omstreeks 1960 naar de VS migreerden. Ze wordt gezien als een zwarte politica, maar haar herkomst onderscheidt haar toch enigszins van de sinds lang in Amerika gewortelde African-American gemeenschap.

Harris probeerde zelf eerst presidentskandidaat voor de Democraten te worden, maar ze haalde het niet. Samen met Joe Biden zal zij het dus in november opnemen tegen de huidige president, de Republikein Donald Trump. Die heeft al snel een filmpje op Twitter gezet, waarin hij Kamala Harris "radicaal links" noemt en Biden/Harris als een foute keuze voor Amerika bestempelt.

Waarom Kamala Harris?

"Ik weet niet of ze de geknipte kandidaat is, maar ze blijkt dus wel de geknipte kandidaat voor Joe Biden. Hij heeft gekozen voor de veiligste en meest logische keuze. Harris heeft ervaring in het campagne voeren, ze heeft bestuurservaring, ze was procureur-generaal in Californië. Momenteel is Harris senator en in de Senaat heeft ze al getoond dat ze haar op haar tanden heeft", zegt VRT-correspondent Björn Soenens vanuit de Verenigde Staten.

"Opmerkelijk wel is dat Biden haar gekozen heeft ondanks het feit dat hij zware aanvallen van Harris te verduren kreeg in het eerste presidentiële debat toen op zoek werd gegaan naar de kandidaat bij de Democraten", aldus Soenens. "Blijkbaar heeft hij haar dat niet kwalijk genomen en ziet Biden dat als een gebaar van strijdvaardigheid en een bewijs dat Harris hem kan vervangen op campagnepad."

Bekijk de uitleg van VS-correspondent Björn Soenens in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen