AFP or licensors

Belangrijke Russische oppositieleider Aleksej Navalny "vergiftigd tijdens vlucht naar Moskou", wat weten we tot nu toe? 

Aleksej Navalny, de bekendste Russische opposant van president Poetin, is opgenomen in het ziekenhuis met symptomen van vergiftiging. Volgens een dokter is zijn toestand "ernstig": hij is buiten bewustzijn en wordt beademd. Navalny was met het vliegtuig onderweg, toen hij een noodlanding moest maken. Navalny is al jaren een mondig tegenstander van president Poetin en werd al herhaaldelijk gearresteerd en aangeklaagd.

Navalny was onderweg van Tomsk naar Moskou, maar moest een noodlanding maken in Omsk, is te lezen op de Twitteraccount van Kira Jarmisj, de woordvoerster van Navalny.

Volgens haar is Navalny vergiftigd door iets in zijn thee te doen. "Tijdens de vlucht voelde hij zich ziek. Hij toonde tekenen van vergiftiging. Intussen is hij op de intensieve zorg van het ziekenhuis."

Videospeler inladen...

Het is niet voor het eerst dat er sprake is van vergiftiging bij Navalny. Ook in juli vorig jaar werd Navalny al eens opgenomen in het ziekenhuis, met symptomen die op vergiftiging kunnen wijzen. Enkele jaren geleden werd hij deels blind aan een oog na een aanval met een chemisch product.

De toestand is zeer ernstig. Hij is momenteel buiten bewustzijn. Er is op het internet zelfs een video waar je hem hoort kreunen door het hele vliegtuig heen. Hij voelde zich zeer slecht.

VRT-correspondent Geert Groot Koerkamp, in Moskou

Volgens correspondent Geert Groot Koerkamp in Moskou is de toestand van Navalny ernstig: "Hij is momenteel buiten bewustzijn. Hij ligt aan de kunstmatige beademing. Er is op het internet zelfs een video waar je hem hoort kreunen door het hele vliegtuig heen. Hij voelde zich zeer slecht."

De "luis in de pels" van Vladimir Poetin

De 43-jarige Aleksej Navalny is al jaren het gezicht van de oppositie in Rusland tegen president Vladimir Poetin en zijn regering. Hij belandde al tal van keren in de cel, en kreeg te maken met rechtszaken die internationaal worden afgedaan als schijnprocessen. Enkele jaren geleden wou hij zich registreren als tegenkandidaat bij de presidentsverkiezingen tegen Vladimir Poetin, maar dat werd toen verhinderd wegens "fraude". 

In juni haalde hij nog zwaar uit naar president Poetin, na het referendum over de grondwetswijziging. Die geeft Poetin het recht nog twee ambtstermijnen aan te blijven als president. Navalny sprak van een "coup" en schending van de grondwet.

Navalny voerde de laatste tijd opnieuw actief campagne en trok zich op aan het volksprotest in buurland Wit-Rusland. Volgens hem kon dat een voorbeeld zijn voor Rusland zelf, iets wat zeker het Kremlin niet ontgaan is. Of Poetin echt bang is van Navalny of er gewoon door geërgerd is, is niet duidelijk. Wel zeker is dat het herhaaldelijk arresteren en een resem aanklachten op de mondige oppositieleider nog weinig indruk maakt. Het is niet uitzonderlijk dat de tegenstanders van het regime in Rusland onderuit gaan. In 2015 werd die andere opposant Boris Nemtsov vlak bij het Kremlin op straat doodgeschoten.

Beluister hier het gesprek met correspondent Geert Groot Koerkamp in De Ochtend, op Radio 1 en daaronder de reportage uit "Het Journaal."

Videospeler inladen...

Bekijk hier het gesprek met David Jan Godfroid (NOS-correspondent in Moskou)  in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen