Wichelen kweekt hennepplanten in strijd tegen knijten

De gemeente Wichelen heeft drie soorten hennepplanten gekweekt die ze aan de inwoners langs de Schelde aanbiedt in de strijd tegen knijten. Die muggensoort zou niet tegen de geur van de planten kunnen. Het is een experiment, wetenschappers volgen het op. 

“De knijten reageren op de geur van de plant of op de stof die de plant vrijgeeft,” legt burgemeester Kenneth Taylor (SAMEN) uit. “Daardoor geraken ze gedesoriënteerd en hebben ze geen zin meer om te steken.”

Hennep tegen knijten

In Schellebelle, deelgemeente van Wichelen was er vorig jaar een knijtenplaag. Inwoners langs de Schelde en natuurgebied Wijmeers stonden vol muggenbeten van die venijnige kleine muggensoort. De mugjes groeien en leven in slib in vochtige gebieden. Wichelen nam al verschillende maatregelen en er zijn wetenschappers ingeschakeld om te onderzoeken hoe ze de knijten weg kunnen houden. Er zijn al verschillende soorten vallen geplaatst. Laatst zijn er twee geulen gegraven voor een betere afwatering van de meersen. Nu is er een test met hennepplanten.

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het is hennep met een heel laag THC-gehalte.  Mensen kunnen er niet high van worden. 

Burgemeester Kenneth Taylor (SAMEN)

Eigen kweek

“Er waren eerder al inwoners die zelf hennepplanten hadden gekocht omdat ze hadden gehoord dat dat zou werken tegen de knijten,” volgens de burgemeester. “Wij hebben als gemeente in het voorjaar een veld ingezaaid met drie soorten hennep. Uiteraard is dat wettelijk in orde, het is hennep met een zeer laag THC-gehalte waar mensen niet high van kunnen worden. Het is dus niet te vergelijken met de soort cannabis die als drugs gebruikt wordt.” De inwoners rond het gebied waar het meeste overlast is, werden hierover aangeschreven en kunnen drie planten aanvragen om te testen.

“We hebben drie soorten hennep gezaaid omdat we willen weten welke soort het meeste effect heeft.” Wetenschappers van het Instituut voor Natuurwetenschappen hebben studies over het effect van hennep op knijten en zullen het experiment opvolgen. 

Droge zomer, weinig knijten

De droge en warme zomer was niet goed voor de knijten. Ze houden van vochtigheid om zich in voort te planten. Daarom zijn ook al twee geulen gegraven in het natuurgebied langs de Schelde om voor een betere afwatering te zorgen van de meersen. Om die geulen te graven moesten tijdelijk twee bressen in de Schelde gedicht worden, wat maakte dat de grond ook droger werd. Al deze maatregelen moeten verhinderen dat de knijten zich voortplanten.

Meest gelezen