Binnen 2 jaar moet de "Vlaamse canon" klaar zijn

Een onafhankelijke commissie krijgt van de Vlaamse regering 2 jaar om de zogenoemde "Vlaamse canon" vast te leggen. Dat is een lijst van de belangrijkste namen en gebeurtenissen uit onze Vlaamse cultuur en geschiedenis. De Vlaamse regering kondigde vorig jaar bij haar start al aan dat die lijst tijdens deze regeerperiode moet worden uitgewerkt. 

De Vlaamse regering met N-VA, Open VLD en CD&V was vorig jaar nog niet ingezworen of er was al heel wat te doen over de plannen om een "Vlaamse canon" op te stellen. Dat is een overzicht van "ankerpunten" uit onze Vlaamse geschiedenis en cultuur. Doel was vooral om het "identiteitsbesef" in Vlaanderen te bevorderen.

Wel, die canon moet binnen 2 jaar, in oktober 2022 klaar zijn, zo meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Daarvoor wordt een onafhankelijke commissie aangeduid die de lijst moet uitwerken. In de commissie zullen 9 experten zetelen, historicus en politicoloog Emmanuel Gerard (KU Leuven) krijgt de leiding. 

De Vlaamse canon zal volgens Weyts werken met thematische "vensters", gaande van kunst en cultuur, over taal en wetenschappen tot erfgoed. Eens die canon er is, zal die ook op gezette tijden opnieuw gewikt en gewogen worden, "om veranderende inzichten te kunnen integreren".

VRT NWS-collega Jan Holderbeke ging eerder dit jaar in Nederland en in Denemarken kijken hoe ze daar met hun canon omgaan. Heel verschillend, zo blijkt. Beluister hier de podcast die hij en Christine Van Tichel erover maakten: 

Meest gelezen