De familie van Mawda Shawri zegt dat de agent de intentie had te doden

Politieagent op proces Mawda: "Als ik had geweten dat er kinderen in de wagen zaten, had ik mijn pistool nooit uitgehaald" 

De politieagent die in 2018 de tweejarige peuter Mawda doodschoot bij een politieachtervolging wist niet dat er migranten en kinderen aan boord waren van de bestelwagen die hij achtervolgde. Dat heeft hij gezegd tijdens zijn verhoor op de eerste dag van het proces over de zaak-Mawda. "Ik had geen tijd om na te denken", aldus de agent. "Ik wilde gewoon de banden laten leeglopen." De twee vermoedelijke mensensmokkelaars ontkennen dat ze iets met de organisatie van het transport te maken hadden. 

Al snel na de fatale nacht van 16 op 17 mei 2018 lokt de zaak-Mawda heel wat reacties uit. De politiek lijkt het oneens te zijn over de regularisatieaanvraag en verantwoordelijkheid van de ouders. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Er is veel belangstelling voor de zaak, en ook de aanloop naar het eigenlijke proces gaat niet geruisloos voorbij. Bekende acteurs als Wim Opbrouck, maar ook internationale sterren zoals muzikant Roger Waters, schaarden zich de afgelopen dagen met een videoboodschap op sociale media achter de campagne "Justice For Mawda". 

Afgelopen nacht overplakten actievoerders advertentieborden in bushokjes in verschillende steden met posters om aandacht te vragen voor de zaak. En ook vanmorgen lieten actievoerders van zich horen: een dertigtal mensen verzamelen aan de rechtbank van Bergen en scanderen "Justice For Mawda". 

Waar ging de zaak-Mawda over?

De video hieronder legt in 1 minuut uit waar de zaak precies over gaat

Ik zal dit beeld altijd meedragen, ik ben ook een papa

De politieagent tijdens zijn verhoor

Moeder verlaat de zaal

Om 9 uur vanmorgen worden de twee vermoedelijke mensensmokkelaars (die al in voorhechtenis zaten) voorgeleid en gaat het proces van start. Een valse start, blijkt al snel. De juiste tolken zijn niet aanwezig, en de rechter legt het proces stil. Er moet simultaan vertaald worden zodat zowel de ouders van Mawda, de twee Irakezen verdacht van mensensmokkel, als de politieman het proces kunnen volgen. Pas een kleine 2,5 uur later, als de juiste vertalers zijn opgetrommeld, kan de zitting echt beginnen.

Een ballistisch expert en de wetsdokter krijgen eerst het woord, die laatste doet verslag over zijn autopsie op het lichaam van Mawda. De moeder van de peuter verlaat de zaal, omdat ze denkt dat het te zwaar wordt. Volgens de wetsdokter moet Mawda, gezien de verwondingen in haar wang, vrijwel meteen zijn overleden.

Bekijk de analyse van Caroline Van den Berghe hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De dodelijke kogel: opzet of niet?

De ballistisch expert, die de baan van de dodelijke kogel in kaart bracht, trekt de reconstructie van de ouders in twijfel. Die lieten verstaan dat ze achteraan in de bestelwagen zaten, maar de expert vermoedt dat Mawda in ieder geval meer vooraan zat. 

De bestelwagen werd langs de voorkant onder vuur genomen. Als de peuter achteraan zat, dan zou er volgens de expert een kogelinslag geweest zijn in de bestelwagen en zouden er mogelijk andere gewonden gevallen zijn.

Het zou kunnen dat er geschoten is uit een reflex of door spanning

Ballistisch expert over het dodelijke schot van de politieman

Naast de twee Irakezen staat ook de politieman die het dodelijk schot loste terecht voor onopzettelijke doodslag. Tijdens zijn verhoor in de namiddag herhaalt hij dat hij mikte op de banden van het voortuig. Maar dat de trekker per ongeluk overging toen de politiewagen plots moest uitwijken. "Er was gevaar voor mij en andere weggebruikers", zegt de agent aan de rechter. "Het wordt afgeraden om op een band te schieten, maar ik moest in enkele seconden beslissen en had geen tijd om na te denken. Ik dacht gewoon: ik ga die band laten leeglopen. Ik wist niet hoe ik het voertuig anders moest tegenhouden."

(Lees verder onder de foto)

Actievoerders verzamelen aan de rechtbank in Bergen vanmorgen

"Ik ben ook papa"

Uit een rapport van het Comité P bleek al dat er op het vlak van communicatie tussen de politiediensten die avond heel wat is misgelopen. Tijdens zijn verhoor vanmiddag zegt de agent dat hij niet op de hoogte was dat er illegalen en kinderen in de bestelwagen waren. Maar is dat zo? Het parket onderstreept dat de politieman die naast hem zat en met de politiewagen reed, verklaarde dat hij die informatie wel via de radio had gekregen en aan hem had doorverteld. En ook de agent zelf vertelde aan Comité P tijdens het onderzoek dat hij wist dat er migranten aan boord waren.

"Ik heb die informatie niet gehoord", benadrukt de agent tijdens het verhoor vanmiddag. "Ik wist niet dat er transmigranten in de wagen zaten, en zeker niet dat er kinderen bijwaren. Anders had ik mijn wapen zelfs nooit uit de holster gehaald", vertelt de agent. "Ik ben niet alleen politieagent, maar eerst en vooral ook een mens. Ik wil alleen maar zeggen dat hoe dit proces ook afloopt, ik het beeld altijd zal meedragen. Ik ben ook een papa."

Het wordt afgeraden om op banden te schieten, maar ik had geen tijd om na te denken

Politieagent tijdens zijn verhoor

De twee Irakezen, die door het parket worden aangeduid als de mensensmokkelaars, blijven ontkennen dat ze iets met de organisatie van het transport te maken hadden. Ze geven toe dat hun DNA gevonden werd op sigarettenpeuken voorin de wagen, en op een gsm die op het lichaam van Mawda is aangetroffen. Maar ze houden vol dat ze heel de tijd achterin zaten, en dus niet aan het stuur of op de plek naast de bestuurder

Wat gebeurt er morgen nog?

Het proces duurt twee dagen. Vandaag ging de aandacht naar de verschillende deskundigen en naar het verhoor van de beklaagden: de twee Irakezen en de politieagent. Zij kregen in de namiddag het woord. Ook de advocaten van de familie van Mawda hebben vanavond gepleit, zij geloven de agent niet en spreken van een doofpotoperatie.

Morgen is het de beurt aan het parket, dat de Irakezen en de agent voor de rechter bracht. Dan weten we ook welke straffen het parket vordert. Tot slot pleiten morgen ook nog de advocaten van de beklaagden. Daarna neemt de rechtbank in Bergen de zaak in beraad. Een uitspraak wordt over enkele weken verwacht. 

Meest gelezen