Martine samen met Jan Wauters, bij de viering van 50 jaar Tom Lanoye in 2008

Na haar allerlaatste journaal: Martine Tanghe wint taalonderscheiding "Grote Prijs Jan Wauters"

Na de presentatie van haar allerlaatste Journaal is Martine Tanghe uitgeroepen tot de winnaar van de negende Grote Prijs Jan Wauters. Dat heeft de jury, voorgezeten door de weduwe van sportjournalist Jan Wauters, unaniem beslist. De onderscheiding bekroont elk jaar een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit. "Wat een ongelofelijk plezier doet dit mij nu. Ik ben helemaal overdonderd", reageert een verbaasde Martine Tanghe.

Wil je een boodschap of wens achterlaten voor Martine, nu ze met pensioen gaat? Dat kan via dit digitale register.

Met de Grote Prijs Jan Wauters wil de VRT taalvirtuozen zoals wijlen Jan Wauters, een legendarische sportjournalist, eren. De onderscheiding gaat aan de vooravond van haar pensioen naar journaalanker Martine Tanghe. Ze krijgt de prijs voor haar hele carrière als verrassing, tijdens haar allerlaatste journaalpresentatie, in haar vertrouwde journaalstudio. 

Juryvoorzitter Thérèse Wauters, weduwe van sportjournalist Jan Wauters,  leest bij wijze van felicitatie een uitgebreid eerbetoon voor, een zogenoemde laudatio. "Je bent ervoor gegaan: voor dat meesterschap in de eigen taal. Je hebt dat doorgezet, alle dagen van je leven. Het Nederlands boog je om tot jouw eigen instrument. Twee roden draden lopen door elkaar tijdens jouw carrière: de liefde voor de taal, en jouw betrokkenheid op de wereld buiten het scherm, buiten de studio."

Bekijk hier de lofzang van juryvoorzitter Thérèse Wauters (en lees voort onder de video):

De voltallige jury van de taalprijs wil Martine "bedanken, belonen en bekronen voor haar uitmuntend en helder taalgebruik, en voor haar jarenlange inzet voor het Standaardnederlands". Ze is erin geslaagd om een breed publiek aan te spreken, en nieuws helder, begrijpelijk en laagdrempelig over te brengen", aldus de jury.

Martine brengt het nieuws helder, begrijpelijk en laagdrempelig. Ze spreekt een breed publiek aan.

Het juryrapport staat vol lof over de 42-jarige carrière van Tanghe op de nieuwsdienst van de openbare omroep. "Een heel leven in dienst van warme, correcte, verzorgde en toch levende taal voor een breed publiek. Slechts één nieuwsanker heeft zo weinig woorden nodig om alles te kunnen zeggen; en wel omdat Martine met haar ogen kan spreken.  Kijkers kunnen de ziel van Martine lezen, vanuit het diepste van haar ogen. In alle jaren van de Grote Prijs Jan Wauters was Martine telkens de ontegensprekelijke toetssteen. Eindelijk wint Martine."

De jury van de "Grote Prijs Jan Wauters" bestaat uit acht leden, met Thérèse Wauters, de weduwe van Jan, als voorzitter. De andere juryleden zijn Annie Van Avermaet, Leo Hellemans, Wim Vanseveren, Jan Hautekiet, Kristof Demasure, An De Moor en Ruud Hendrickx. Ook collega-nieuwsanker Birgit Van Mol maakte jaren deel uit van de jury en werkt nog steeds van aan de zijlijn mee. In 2015 zat Martine Tanghe trouwens zelf in de jury: de prijs ging toen naar radiomaker Lieven Vandenhaute.

Martine was in alle jaren de toetssteen voor de Grote Prijs Jan Wauters. Eindelijk wint zij.

Aan de onderscheiding is - behalve de eer - ook een hedendaags kunstwerk verbonden als trofee. Als prijs krijgt Martine een sculptuur van de Belgische multimediale kunstenares Katrin Deconinck. Het beeldje van een lezende vrouw heet "Identiteit" en is 75 centimeter groot (zie onderstaande foto). 

De taal van Katrin vertoont verrassend veel overeenkomsten met die van Martine, aldus nog de jury. "Ik ben helemaal overdonderd. Wat een ongelofelijk plezier doet dit mij nu", reageert Martine aangenaam verrast. Een officiële ceremonie zit er dit jaar niet in, maar Martine krijgt de trofee  - coronaveilig  -aan huis geleverd.

Meest gelezen