Videospeler inladen...

Minister Vandenbroucke richt zich tot Nederlanders met duidelijke oproep: "Blijf hier weg, kom alsjeblieft niet"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) vraagt de Nederlanders met aandrang om niet in ons land te komen winkelen, nu in Nederland is beslist dat de niet-essentiële winkels dichtgaan. "Beste Nederlanders, blijf hier weg", zo luidt zijn oproep. "Onze burgemeesters gaan de toevloed in de winkelstraten controleren: denk niet dat het leuk wordt."

In Nederland is sinds middernacht een harde lockdown van kracht: scholen en winkels gaan dicht, sociaal contact wordt ingeperkt. Bij ons zijn de winkels wel open en dat leidt tot ongerustheid. In de voorbije weken (toen de situatie nog omgedraaid was) zagen we immers dat veel Belgen de grens overstaken om in Nederland te gaan shoppen, wat tot grote drukte leidde. Minister Vandenbroucke wil een dergelijk scenario absoluut vermijden.

"Hoe graag we jullie anders ook zien, blijf hier weg", richt de minister zich tot de Nederlanders. "Onze burgemeesters gaan de toevloed in de winkelstraten controleren: denk niet dat het leuk wordt. Hoe meer Nederlanders, hoe langer iedereen en dus ook de Nederlanders zullen moeten wachten, hoe langer de rijen zullen zijn. Even alleen de winkel binnen en buiten: hoe geweldig leuk is dat voor die Nederlanders." De oproep is bij onze noorderburen opgepikt door verschillende media, onder meer door de publieke omroep NOS.

Bekijk de oproep van minister Vandenbroucke in "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De cijfers stijgen opnieuw: wat nu?

De coronacijfers in ons land dalen niet meer en stijgen zelfs lichtjes in Vlaanderen. Dat baart Vandenbroucke zorgen. Volgens hem moeten we "dag na dag naar de cijfers kijken" en "superwaakzaam zijn". "Misschien moeten ook wel hier en daar nieuwe dingen doen opdat mensen de basisregels zouden volgen."

Niet dat hij nu plots hint op een strengere lockdown, zoals in Nederland nu het geval is. Daar zijn de besmettingen de laatste weken fors omhoog geschoten. "We zijn niet in een hele harde lockdown. Wij hebben in België gekozen voor stabiliteit. We hebben dezelfde regels sinds oktober. We doen niet zoals Nederland, waar je nu een jojobeweging krijgt. Maar dan weet je dat je dat 'niet zo harde regime' lang samen moet volhouden."

Die nieuwe Nederlandse lockdown, met sluiting van de niet-essentiële winkels, baart Vandenbroucke nochtans wel zorgen. Hij zou liever gezamenlijke Europese afspraken willen daarover. "We moeten veel meer gelijk optreden." Hij zegt dat hij daarover ook gaat samenzitten met de Nederlanders.

Herbeluister hier het gesprek met minister Frank Vandenbroucke in "De ochtend" op Radio 1 (lees voort onder de audio):

Fors optreden

Intussen zullen onze burgemeesters waakzaam moeten zijn, zegt hij. "Onze burgemeesters in grote steden staan in voor het controleren van de toevloed in de winkelstraten. Zij doen dat ook goed. Maar we zullen, wetende dat de Nederlanders hier zullen komen shoppen voor het plezier, hen moeten duidelijk maken: 'sorry, hier wordt nu niet voor het plezier geshopt'. Hier kom je maximaal een half uurtje in een winkel, alleen, en we beperken de toevloed in de winkelstraten."

De burgemeesters hebben de verantwoordelijkheid om de toevloed te controleren. Komen daar meer Nederlanders, dan gaat iedereen langer moeten wachten

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A).

In de ogen van Vandenbroucke is de "gecontroleerde opening" van de niet-essentiële winkels, zoals die nu bestaat in ons land, wel degelijk houdbaar. "Alleen mogen natuurlijk de Nederlanders dit niet komen verstoren door hier massaal te komen shoppen."

"Nogmaals: de burgemeesters hebben de verantwoordelijkheid om de toevloed te controleren. Komen daar meer Nederlanders, dan gaat iedereen langer moeten wachten. En ik vertrouw ook op desnoods de harde hand van de burgemeesters, want ze kunnen ook fors optreden."

Meest gelezen