FOTO: Selena Ali bij aankomst aan de rechtbank (29 mei)
Nicolas Maeterlinck

Katje Lee is terug in het land: "Symbolisch mooi dat het voor Kerstmis is gebeurd"

Katje Lee is terug in het land. Dat bevestigt de advocaat van eigenares Selena Ali. De zaak van katje Lee veroorzaakte veel ophef in mei. Het Federaal Voedselagentschap FAVV wilde het dier laten inslapen vanwege het risico op hondsdolheid, maar de eigenares verzette zich daartegen. Uiteindelijk werd de kater terug naar Peru gevlogen, zijn land van herkomst. Na een nieuwe vaccinatie en wachtperiode mocht hij nu legaal terugkomen.

"Ik ben blij dat de zaak met een goede afloop is geëindigd", vertelt advocaat Anthony Godfroid aan VRT NWS. "Het FAVV heeft er zeer veel middelen tegenaan gegooid om haar doel te bereiken. Dankzij de rechtbank van eerste aanleg is die beslissing illegaal verklaard. Daarna heeft het FAVV een administratieve boete voorgesteld, die is betaald. Dus op strafrechterlijk niveau denk ik dat de grootste miserie achter de rug is."

"Dan restte ons nog om de kat terug in het land te krijgen. Ook daar deed het FAVV moeilijk. Ze eisten een nieuwe vaccinatie tegen hondsdolheid en het opnieuw doorbrengen van de wachtperiode. Die vier maanden zijn afgerond. De kat is nu veilig en wel in België en heeft een Europees paspoort. De episode is nog net afgerond in 2020. Ik ben daar heel opgelucht over en ik vind het symbolisch ook mooi dat de kat op Kerstmis terug thuis is."

Katje Lee: waar gaat dit juist over?

Selena Ali, een jonge Vlaamse studente die een tijdlang in Peru verbleef, nam bij haar vertrek naar ons land eind maart de asielkat mee waarover ze zich daar ontfermd had. Volgens het FAVV gebeurde dat niet volgens de afspraken. De zaak escaleerde al snel tot op het punt dat de studente met haar kat onderdook en het FAVV naar de rechtbank stapte. 

Het FAVV wou het dier laten inslapen omdat het mogelijk besmet was met hondsdolheid (rabiës), een zeer dodelijk virus dat in ons land niet meer voorkomt. De kater had voor het vertrek het verplichte vaccin tegen de ziekte gekregen, maar daarna geen drie maanden in quarantaine gezeten. Volgens het FAVV vormde dat een te groot risico.

In juni besliste de rechter dat het FAVV onvoldoende had aangetoond dat alle andere mogelijkheden opgebruikt waren. Katje Lee werd vervolgens terug naar Peru gevlogen, om daar in quarantaine te verblijven. Eerst was er sprake van een terugkeer naar België in augustus, maar het heeft uiteindelijk enkele maanden langer geduurd voor alles in orde was.

Meest gelezen