"Buitenslapers" uit Heusden-Zolder worden wakker in de eerste sneeuw: “We sliepen in een sprookje”

Zondag zijn Nadia en Tom uit Heusden-Zolder wakker geworden in een witte tuin. Dat was iets waar ze lang naar uitgekeken hadden. Een flinke week geleden vertelde het koppel hoe ze altijd buiten slapen. “We hadden het gevoel dat we in een sprookje terechtgekomen waren. Ik ben met mijn blote voeten in de sneeuw tot aan ons bed gewandeld”, lacht Nadia. 

“Toen zaterdag de eerste vlokjes sneeuw vielen, hebben Tom en ik “Yes!” geroepen", vertelt Nadia. "We wilden zo graag in de sneeuw slapen. Het duurde even voor er een laagje lag, maar tegen de tijd dat we naar bed gingen, was de hele tuin wit. Ik was zo blij dat ik op mijn blote voeten door de sneeuw naar ons bed gewandeld ben."

“Het licht was plots heel anders en de lucht rook ijl en fris", vervolgt Nadia. "Het voelde ook minder koud dan de dagen voordien. Ik ben niet lang meer wakker gebleven, maar het voelde zalig om in slaap te vallen. Toen het ochtend werd en we ontwaakten in een grote deken van sneeuw, hadden we het gevoel dat we wakker werden in een sprookje."

Van onder de donsdeken keken we hoe de sneeuw naar beneden dwarrelde

"We hadden de elektrische deken opgezet, dus onder de donsdeken was het lekker warm. Het was zo gezellig. Vanuit ons bed keken we naar de sneeuw die naar beneden dwarrelde."

Tips voor buitenslapers

Heel wat luisteraars lieten weten dat ze het buiten slapen graag zelf ook eens wilden proberen. Tom en Nadia hebben daarom enkele tips opgelijst. 

  • De koude komt van beneden. Als je een platform maakt van 40 centimeter hoog met daarop een beddenbak, blijft de koude weg.
  • Maak je afdak van hout, op golfplaten klinkt de regen te luid.
  • Het afdak moet ook voldoende overhellen, zodat de regen er niet onder kan.
  • Op de donsdeken leggen we een fleece, die vangt de dauw op.
  • In de winter ligt er een elektrische deken in het bed. Die zetten we een uur voor het slapen gaan op, dan gaat ze uit.
  • Aan de zijkanten van het bed, ter hoogte van ons hoofd, steekt er een plank van 30 centimeter om uit de directe wind te blijven.
  • Boven het bed hangt een muskietennet. In de zomernachten houdt het de muggen weg, en overdag kan er geen poes in het bed kruipen.

Tom bouwde een platform van 6 op 4 meter op 40 centimeter van de grond. Daar bovenop staat de beddenbak met een lattenbodem van 270 centimeter breed. Er liggen 3 matrassen in met pocketveren omdat die minder vocht vasthouden. Het afdak is 7 op 5 meter en steekt dus een halve meter over het platform uit. De achterkant van het bed is afgeschermd omdat de garage van de buren daar (bijna) aan grenst. Omdat het platform groot is, is er links en rechts nog plaats voor een hangmat en een hangstoel. Op het platform staan in de zomer planten die de muggen tegenhouden, zoals tomatenplanten, citroengeranium en lavendel. Ze hebben ook een okkernotenboom gezet omdat die insecten op afstand houdt. 

Meest gelezen