AFP or licensors

Ook katten zijn de coronamaatregelen beu: "Nu iedereen thuis zit, is hun geliefde routine verstoord"

Ook katten kunnen last hebben van de coronamaatregelen en van de lockdown. Dat komt omdat hun baasjes vaker thuis zijn en zo hun routine en gewoontes in de war sturen. Dierentherapeut Ineke Vander Aa en dierenarts Tiny De Keuster geven tekst en uitleg op Radio 1 en op Radio 2.

De coronamaatregelen en de lockdown zijn niet alleen voor mensen een vreselijke periode, ook sommige katten hebben er een hekel aan. Nu we met z'n allen (overdag) veel vaker thuis zijn, zien zij hun geliefde routines en gewoontes in de war gestuurd met soms probleemgedrag tot gevolg.

Zo zegt dierenarts Emmanuel Titeux in Parijs dat meer mensen hem melden dat hun kat zich een pak agressiever gedraagt. "Dit is natuurlijk de grootstad", nuanceert dierenarts en professor dierengedrag aan de UGent Tiny De Keuster in "Nieuwe feiten" op Radio 1 (zie audio onder). "Mogelijk ligt daar het probleem omdat katten daar veel kleiner wonen of niet buiten kunnen."

"Katten zijn routinebeesten", gaat ze voort. "Ik kan me voorstellen dat als een kat plots overdag wordt geconfronteerd met mensen die thuis zitten, dat als ze tussen 10 uur en 11 uur op haar favoriete slaapplaats wil gaan liggen en daar zit iemand aan de computer, dat ze dan verstoord is. Als routines wijzigen, voelt een kat zich niet lekker."

"Ook kinderen die vaker thuis zijn, zijn voor sommige katten stresserend. Niet omdat ze mensen niet graag zien, maar omdat ze op hun routine en hun privacy zijn gesteld. "Tussen 14 uur en 16 uur doe ik een dutje in de zetel, als daar dan iemand zit, heb ik een probleem"."

Pantoffels

"In Barcelona is een studie uitgevoerd om na te gaan of honden en katten onder de lockdown lijden. Daaruit bleek dat bij katten die op voorhand al een probleem hadden, dit probleem groter werd. Het ging dan om katten die bijvoorbeeld naar de voeten van hun baasjes sprongen als ze op hun pantoffels door de woonkamer stapten. Katten die zich goed voelden, kregen niet méér problemen door de lockdown."

"Ook deze studie speelde zich in een grote stad af. In Barcelona wonen mensen opnieuw erg klein, context is alles. Daarnaast speelde het aantal katten een rol. Als er meer katten in een gezin waren, dan was de stress lager wanneer mensen thuis bleven."

"Katten gaan hun eigen leven inrichten. Daar kan je niet veel aan sturen. Ze bouwen hun eigen routines op. "Vandaag regent het, ik deel mijn dag zo in." Ze trekken zich niet veel aan van de routine van hun eigenaar. Dat doen ze wél op vlak van eten, maar zeker op vlak van rusten of zich verstoppen, bouwen ze eigen routines op. Die houden ze graag aan."

Krabben en plassen

Het goede nieuws is dat niet álle katten zich slecht voelen wanneer hun baasje vaker thuis is. "Dat hangt af van kat tot kat", zegt dierentherapeut Ineke Vander Aa in "Spits met David" op Radio 2. "Sommige dieren zijn inderdaad aan hun privacy gehecht en willen overdag alleen zijn, maar er zijn ook heel wat katten die blij zijn met de aanwezigheid van hun baasje."

"Katten die last hebben van stress, hebben last van een verstoorde routine. Sommige dieren gaan de rust opzoeken, andere gaan meer lichamelijke kwaaltjes hebben. Sommige katten krabben in het rond om geuren af te zetten. Dat is een vorm van communicatie, net zoals ze soms rondplassen in huis. Ze doen dat om iets duidelijk te maken."

"Alles wat afwijkt van het normale gedrag van je kat kan een signaal zijn. Je moet oog hebben voor je kat, bijvoorbeeld als die je aandacht zoekt of zich net terugtrekt. Als je kat opeens over de grond gaat schuren of meer moet plassen, ga dan naar de dierenarts."

Meest gelezen