Vrijwilligers herstellen plek waar koning Albert I verongelukte in ere: "Het was niet om aan te zien"

In Marche-les-Dames, bij Namen, hebben enkele vrijwilligers afgelopen weekend de locatie opgeknapt waar voormalig koning Albert I in 1934 om het leven is gekomen. Vorige week werd de 87e verjaardag van zijn overlijden herdacht. Op sociale media verschenen toen foto's van de plaats van het ongeval, waarop duidelijk te zien was dat die er verwaarloosd bij ligt. Daar wilde erfgoedliefhebber Pascal Mathieu uit Dilbeek iets aan doen: "Het was niet om aan te zien."

In de nacht van 17 op 18 februari was het 87 jaar geleden dat de koning ongelukkig ten val kwam tijdens het rotsklimmen in Marche-les-Dames, bij Namen. Op de plaats waar koning Albert I om het leven kwam, is een groot stenen kruis geplaatst als eerbetoon aan de koning. Vorige week deden foto's van die plaats de ronde op sociale media. "Het was niet om aan te zien", vertelt Pascal Mathieu uit Dilbeek aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Het kruis was met takken overwoekerd en er lag meer zwerfvuil dan op de gemiddelde snelwegparking." Als ex-militair met veel respect voor het Koningshuis besloot hij de koe bij de horens te vatten en de plek in ere te herstellen. "Als je zoiets ziet, wacht je niet op iemand die het opruimt, dan doe je het zelf."

Mathieu deed op Facebook een oproep en al snel vond hij enkele vrijwilligers die de plek mee wilden opruimen. "Aanvankelijk waren we met een ploeg van 3, maar eenmaal daar stonden er nog 5 mensen die mijn oproep op Facebook gezien hadden en die ook mee wilden helpen. We hebben samen een hele dag gewerkt. De takken die het zicht belemmerden, hebben we verwijderd. Het kruis is opnieuw zichtbaar en het zwerfvuil is geruimd."

Mathieu hoopt dat er in de toekomst meer respect komt voor de plaats. "Op dit moment wordt er nergens duiding gegeven, er staat zelfs geen naambordje. Als je niet weet dat dit de plek is, dan rij je er gewoon voorbij. Vroeger kwamen hier bussen met toeristen toe, nu wandel je er zonder het te weten voorbij”, klinkt het. “In Amerika of Frankrijk zou er een bezoekerscentrum geplaatst worden.”

"Een gedenkplaat met daarop tekstjes in vier talen plaatsen, is toch niet zoveel moeite", vindt Mathieu. "Dan weten voorbijgangers ook wat daar is gebeurd." Mathieu hoopt nog dat hij nu ook andere mensen heeft aangespoord om de plek in ere te houden, en anders wil hij zelf nog wel eens de handen uit de mouwen steken. "Van Dilbeek is het maar een uur rijden tot daar."

Meest gelezen