© lev dolgachov - creative.belgaimage.be

Gezinspsychologe Nina Mouton over sluiting scholen: "Heel veel wanhopige ouders komen bij mij aankloppen"

De lagere scholen gaan volgende week dan toch dicht, en wellicht ook heel wat kleuterscholen: gezinnen met jonge kinderen komen tijdens deze coronacrisis steeds meer onder druk: "Met z'n allen nog even de adem inhouden en onder water blijven, maar pas als we opnieuw boven water komen na de crisis zullen we pas echt zien hoe groot de mentale en psychologische schade is," zegt gezinspsychologe en -therapeute Nina Mouton. 

Na wat verwarring is de mist intussen opgetrokken na het Overlegcomité en de persconferentie van gisteren: de lagere scholen gaan volledig dicht volgende week, zonder afstandsonderwijs, en mogelijk gaan ook verschillende kleuterscholen een week voor de paasvakantie al dicht: dat kunnen ze zelf individueel beslissen. Gezinnen met jonge kinderen moesten hun agenda voor volgende week overhoop gooien en aan het puzzelen gaan. Het komt er nog eens bij, een jaar na het instellen van een eerste lockdown.   

Beluister hier het volledige interview uit "De wereld vandaag" en lees door onder het audioblokje:

© lev dolgachov - creative.belgaimage.be

Ik hoor veel wanhopige ouders die aan mijn deur aankloppen

Gezinspsychologe en -therapeute Nina Mouton vertelt in "De wereld vandaag" dat gezinnen weer meer onder druk komen te staan: "Ik hoor heel veel wanhopige ouders die aan mijn deur komen aankloppen. Ik hoor dingen als "ik hyperventileer", "ik ben zo gespannen", "ik kan dit niet nog eens allemaal combineren, wat moet ik doen?"  

Mouton voelt het aan als haar plicht om aan de alarmbel te trekken. Want ouders moeten én de economie draaiende houden, én de kinderen opvangen én de pandemie bedwingen. 

"Het is ook de manier waarop: eerst zouden de kleuterscholen en crèches openblijven, maar dan krijgen ouders te horen 'het is uw verantwoordelijkheid om de kinderen op te vangen en thuis te houden'." Maar dat gaat niet, zegt Mouton: "Het is niet te doen: het is óf je job doen, óf de kinderen opvangen."  

De combinatie gaat niet: het is ofwel werken, ofwel je kinderen opvangen

Scheef bekeken worden

Tegelijk bestaat het gevaar dat ouders die hun kind toch nog naar de opvang of de kleuterschool brengen, scheef bekeken zullen worden, en daarom wil Mouton heel graag oproepen tot mildheid voor de gezinnen: "Als je het als gezin zwaar hebt en dit echt wel de beste oplossing is, dan word je toch scheef bekeken en ben je degene die niet solidair is." 

"Ik denk dat we met z'n allen in een collectieve crisis en een traumatische situatie zitten. We proberen met z'n allen nog even de adem in te houden om onder water te blijven zitten, maar wat als we boven water gaan komen als de crisis voorbij is? Dan gaan we pas echt zien wat de schade is op psychologisch en mentaal vlak."

Ouders moeten proberen het schuldgevoel opzij te zetten als ze de kinderen toch naar de crèche of de noodopvang op school sturen, zegt Mouton. "We moeten met z'n allen mild zijn voor elkaar en voor onszelf." Want ook voor de partners en hun onderlinge relatie is dit niet ideaal. 

Ik roep op tot mildheid voor elkaar en voor onszelf

Bekijk hier de reactie van Nele Wouters van Kind en Gezin:

Videospeler inladen...

Meest gelezen