Gegevensbeschermings­autoriteit roept slachtoffers van datalek bij Facebook op om klacht in te dienen

Mensen die slachtoffer zijn van het grote datalek bij Facebook dat afgelopen weekend aan het licht kwam, kunnen een klacht indienen bij de Gegevensbeschermings­autoriteit (de vroegere privacycommissie). Het is de bedoeling om alle klachten te bundelen om zo druk uit te oefenen op Facebook om dit lek ernstig te nemen. 

Afgelopen weekend raakte bekend dat de persoonlijke gegevens, zoals telefoonnummers en e-mailadressen, van meer dan 533 miljoen Facebook­gebruikers vrij online te raadplegen zijn. Ook ruim 3 miljoen Belgen zijn getroffen. 

De gegevens konden in 2019 al door hackers onderschept worden door een softwarefout bij Facebook. Eerst werden ze te koop aangeboden, maar nu kan iedereen ze gebruiken, omdat ze gratis ter beschikking worden gesteld. Dit is gevaarlijk, want criminelen kunnen die gegevens gebruiken voor phishing (online oplichting) of stalking.

De Gegevensbeschermingsautoriteit, die als taak heeft onze persoons­gegevens te beschermen, roept slachtoffers van het datalek nu op om bij hen een klacht in te dienen. Ze wil alle klachten bundelen om zo druk uit te oefenen op Facebook om dit lek ernstig te nemen. 

Wij vinden het belangrijk dat Facebook hier niet mee wegkomt.

David Stevens, voorzitter Gegevensbeschermingsautoriteit

"Facebook heeft zijn Europese hoofdzetel in Ierland", zegt David Stevens, de voorzitter van de Gegevensbeschermings­autoriteit. "Wij gaan de klachten bundelen en aan onze Ierse collega's overmaken met de vraag om dit met de nodige spoed te onderzoeken. Wij vinden het belangrijk dat Facebook hier niet mee wegkomt." 

"Ze doen nu alsof er weinig aan de hand is. Ze zeggen dat het een oud lek is en dat het probleem is opgelost. Maar die gegevens zijn nu in de publieke sfeer gekomen, mensen gaan daar nu hinder van ondervinden. Er zijn al mensen die ongewenste sms'en en oproepen krijgen."

Om na te gaan of je gegevens gelekt zijn, kun je de website benikerbij.be raadplegen. "Hier kun je op een veilige manier checken of je er wel of niet bij bent", zegt Stevens. "Let op met andere sites, die hebben vaak tot doel om nog eens je gegevens te ontfutselen."

Deel nooit uw wachtwoorden via e-mail of telefoon.

David Stevens, voorzitter Gegevensbeschermingsautoriteit

De Gegevensbeschermingsautoriteit roept de slachtoffers op om waakzaam te zijn. "Deel nooit uw wachtwoorden via e-mail of telefoon. Wees vooral voorzichtig als men u in een bericht voorstelt om op een link te klikken. Klik nooit op een verdachte link."

Wie een klacht wil indienen, kan dat doen via de website van de Gegevensbeschermingsautoriteit

Facebook roept gebruikers op om hun account te beveiligen

In een mededeling laat Facebook weten dat de website niet gehackt is geweest, maar dat publieke gegevens van de website geplukt zijn door mensen met slechte bedoelingen. Die misbruikten daarvoor een bepaalde tool. Toen Facebook dat ontdekte in 2019 heeft het die tool beter beveiligd, zodat dit niet meer kan gebeuren. Facebook zegt dat er geen wachtwoorden gelekt zijn. Ze roept gebruikers op om te checken welke informatie ze publiek delen en hun privacyinstellingen af en toe te controleren.

Meest gelezen