De Russische president Poetin tijdens zijn jaarlijkse toespraak voor de Doema
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

"Zij die Rusland provoceren zullen daar spijt van krijgen": president Poetin waarschuwt in jaarlijkse toespraak 

Rusland zal hard terugslaan bij "provocaties" en waarschuwt om geen rode lijnen te overschrijden. Dat verklaarde president Vladimir Poetin in zijn jaarlijkse toespraak voor het Russische parlement. Hij reageert daarmee op de oplopende spanningen tussen Rusland en het Westen. 

Spanningen tussen Rusland en het Westen lopen al enkele weken op na het oplaaien van het conflict in Oekraïne en de Tsjechische beschuldigingen van spionage deze week. Met zijn uitspraken waarschuwt Poetin dat ze zich niet zullen laten doen. 

Poetin verweet westerse landen ook niet gereageerd te hebben op de vermeende moordpoging op de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko na de protesten in zijn land. De Wit-Russische president ontmoet Poetin morgen in Moskou. 

Naast waarschuwende taal, kwam er in Poetins toespraak ook wat optimisme aan te pas. Zo prees hij de Russische wetenschap voor het ontwikkelen van drie coronavaccins, waaronder Spoetnik V, en moedigde hij de Russische bevolking aan zich te laten vaccineren. In Rusland komt het vaccinatieproces vrij traag op gang omdat veel Russen argwaan hebben. 

Vorig jaar pakte Poetin tijdens zijn jaarlijkse toespraak nog groots uit toen hij een grondwetswijziging aankondigde. Deze zorgt ervoor dat de Russische president nog twee termijnen langer kan aanblijven. 

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Steun voor Navalny

Zoals verwacht werden de spanningen in Rusland zelf rond de opsluiting van Kremlin-criticus Aleksej Navalny niet aangehaald tijdens de speech. Navalny werd maandag opgenomen in het ziekenhuis en zijn medewerkers vrezen voor zijn gezondheid.  Navalny's team riep daarom deze week op om te protesteren voor zijn vrijlating. 

In steden in heel Rusland worden momenteel protestacties gehouden uit solidariteit met de oppositieleider. Grote massa's mensen verzamelden er in de grotere steden. Vooral in Moskou en Sint-Petersburg is er veel volk aanwezig. 

De autoriteiten doen er alles aan om de demonstraties tegen te gaan. Zo worden belangrijke pleinen en sommige metrohaltes afgezet en is er overal veel politie op de baan. Er werden al meer dan 400 mensen opgepakt, waaronder verschillende medewerkers van Navalny. 

Bekijk hier het gesprek met correspondent Greet Groot Koerkamp in Moskou en Ruslandkenner Ria Laenen (KU Leuven) in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen