Screenshot Portugese zender RTP

Maxime uit Vaalbeek getuigt over hardhandige aanpak politie op La Boum 2: "Geslagen en pepperspray in de ogen"

Maxime uit Vaalbeek, Oud-Heverlee, is een van de jongeren die zaterdag in het Ter Kamerenbos in Brussel hardhandig  werd aangepakt door de politie. Op beelden, gemaakt door de Portugese zender RTP, is te zien hoe hij door agenten wordt meegesleurd en tot twee keer toe pepperspray in zijn gezicht krijgt.  

"Ik ben naar Brussel getrokken om vreedzaam te protesteren, niet om amok te maken of te feesten", vertelt Maxime bij Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. "Ik hield me in het Ter Kamerenbos aan alle coronamaatregelen ook al zijn die volgens mij niet wettig. Ik had een mondmasker op, hield voldoende afstand en was gewoon een kruiswoordraadsel aan het oplossen toen de politie mij aanviel. Eerst probeerden ze mij met stokken weg te jagen en toen hen dat niet lukte, hebben ze mij de volle laag gegeven met pepperspray."

Maxime stelt zich vragen bij de harde aanpak van de politie. "Er is mij nooit gevraagd geweest om te vertrekken, ze zijn onmiddellijk beginnen te slaan. Er waren heel veel mensen zoals ik, die vreedzaam wilden protesteren. En ja, dan heb je een kleine groep die er is om amok te maken, al werd dat misschien ook deels uitgelokt door de politie zelf." 

Ook afgelopen weekend doken op sociale media al filmpjes op van het politieoptreden, dat volgens sommigen te hardhandig was. Zo raakte een man gewond toen hij omver werd gespoten door een waterkanon en op zijn hoofd belandde. 

Wie de confrontatie met de politie niet aangaat, komt zoiets niet tegen

Vincent Houssin, voorzitter politievakbond VSOA

De politie liet gisteren al weten dat ze de filmpjes onderzoekt en de precieze context van de beelden probeert te achterhalen. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vindt het te vroeg om het politieoptreden te beoordelen. "Ze zijn zeer preventief te werk gegaan", zegt ze. "Ze hebben eerst de mensen gevraagd om terug naar huis te keren. Toen wat relschoppers met elkaar zijn beginnen te vechten en ook geweld gebruikten tegen de politie, hebben ze doortastender opgetreden om te voorkomen dat het uit de hand zou lopen."

Ook de liberale vakbond VSOA vraagt om niet zomaar te oordelen enkel en alleen op basis van filmpjes op de sociale media. "De context moet gekend zijn, we moeten de beslissingen kunnen analyseren die op dat moment zijn gebeurd", zegt Vincent Houssin van de vakbond. "Mocht blijken dat er mensen zijn die over de schreef gaan, zal daar natuurlijk een sanctie tegenover staan." Maar als men de bevelen van de politie negeert, moet men ook de gevolgen dragen, benadrukt de politie. "Mensen die zich aan de coronamaatregelen houden en niet de confrontatie met de politie aangaan, komen dergelijke zaken niet tegen", aldus Houssin.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen