Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Burkina Faso in greep van jihadistisch geweld: "Aanslagen worden stilaan business as usual"

In Burkina Faso zijn het voorbije weekend meer dan 130 doden gevallen bij de bloedigste aanslag in jaren. Het West-Afrikaanse land was lang een stuk stabieler dan zijn buren in de Sahel, maar wordt de laatste jaren getroffen door jihadistisch geweld dat steeds intenser is geworden. "Dit is niet zomaar een regionaal conflict, maar een internationaal probleem", waarschuwt Assita Kanko. 

In de nacht van vrijdag op zaterdag sloegen gewapende aanvallers toe in het dorp Solhan, in de noordoostelijk provincie Yagha, niet ver van de grens met Niger. Inwoners werden doodgeschoten, een markt en woningen in brand gestoken. In totaal vielen meer dan 130 doden.

Het is het grootste bloedbad in Burkina Faso sinds 2015, toen het land voor het eerst werd getroffen door ontvoeringen en aanslagen door jihadistische groeperingen die gelinkt zijn aan IS en Al-Qaeda. 

Het geweld is de laatste jaren stevig toegenomen. Het Africa Center voor Strategic Studies, een instelling van het Amerikaanse ministerie van Defensie, telde in 2015 nog maar drie jihadistische aanvallen. In de periode tussen halfweg 2019 en halfweg 2020 waren dat er al 516. "Aanslagen worden stilaan business as usual", zegt Assita Kanka, Europees Parlementslid voor N-VA, en zelf afkomstig uit Burkina Faso.  

Dit is geen ver-van-ons-bedshow

Europa onderschat het gevaar, vindt Kanko. "Dit is geen ver-van-ons-bedshow. Het is niet zomaar een regionaal conflict, maar een internationaal probleem. Dezelfde jihadisten en extremisten die eerder in Syrië en Irak actief waren, bouwen nu een nieuwe machtsbasis uit in de Sahel." 

Beluister hier het gesprek met Assita Kanko in "De wereld vandaag" op Radio 1 (de tekst gaat hieronder door):

Het jihadistische geweld komt overgewaaid uit buurland Mali, waar jihadistische rebellen in 2012 de macht grepen in het noorden van het land. Het geweld sloeg over naar de buurlanden Niger, Tsjaad en Nigeria. Burkina Faso, een van de armste landen ter wereld, voegde zich de voorbije jaren bij dat rijtje. 

De jihadistische groeperingen maken gebruik van bestaande onvrede over economische, sociale en etnische problemen in de Sahel-regio. Het aanhoudende geweld maakt dat burgers zich nog onveiliger gaan voelen en nog minder vertrouwen krijgen in de centrale overheid. En dat helpt de jihadistische rebellen dan weer om nog meer aanhangers te rekruteren.  

De Sahellanden werken samen om te proberen het jihadisme in de regio te bestrijden. Sinds 2014 is een internationale troepenmacht actief onder leiding van het Franse leger. "De Fransen zijn nog heel erg aanwezig in de regio, zeker in Mali, maar slagen er niet in daar iets sterks op te bouwen", meent Assita Kanko. "Als ze vertrekken, is er niets. Dan is het leger tandeloos en zonder schoenen, in de woestijn, zonder wapens en zonder kogels". 

Volgens Kanko zegt de Franse president Emmanuel Macron wel dat hij het jihadisme in de Sahel wil aanpakken, maar blijkt dat niet echt uit zijn buitenlandbeleid. "Blijkbaar wil hij jihadisme alleen in Frankrijk aanpakken. Maar Frankrijk, en Europa, is geen eiland. We moeten dat probleem wereldwijd aanpakken."

Meest gelezen