Amerikaanse president Joe Biden is begonnen aan zijn Europese reis: "Ik ga Poetin vertellen wat Poetin moet weten"

De Amerikaanse president Joe Biden is in Groot-Brittannië. Zijn eerste buitenlandse reis brengt hem een week naar Europa. Bij aankomst hield Biden een toespraak op de militaire basis van Mildenhall. Vandaag ontmoet hij ook de Britse premier Johnson. Later zal hij een top bijwonen van de G7. Volgende week komt hij naar de NAVO in Brussel en ziet hij zijn Russische collega Poetin in Zwitserland. Voor die laatste had hij meteen al een waarschuwing klaar. 

Op de luchtmachtbasis van Mildenhall sprak Joe Biden zo'n duizend soldaten toe. "Dit is mijn eerste buitenlandse reis. Ik ga een bijeenkomst van de G7 bijwonen, trek dan naar de Navo en zal ook mijnheer Poetin ontmoeten, om hem te zeggen wat ik wil dat hij weet". Biden kreeg applaus voor die stoere taal.  

De Amerikaanse president voegde eraan toe dat hij geen conflict wil met Rusland. Hij streeft naar een stabiele en voorspelbare relatie. "Maar de Verenigde Staten zullen reageren als de Russische regering zich inlaat met schadelijke operaties". 

"We gaan duidelijk maken dat de VS terug is": Bekijk hier beelden van de aankomst van president Biden op de militaire basis van Mildenhall (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Er wacht Biden een zwaar programma. "Biden gaat prat op zijn internationale ervaring, onder meer als vicepresident van de Verenigde Staten", zegt onze Amerika-correspondent Björn Soenens. 

Biden zal zich moeten bewijzen 

VS-correspondent Björn Soenens

"Maar tijdens deze reis zal hij zich moeten bewijzen. Hij zal de transatlantische banden moeten aanhalen. Bewijzen dat hij het militaire bondgenootschap de NAVO een warm hart toedraagt. De onvoorspelbaarheid van zijn voorganger Trump uitwissen, want de Europese bondgenoten zagen Amerika niet langer als een betrouwbare bondgenoot", denkt Soenens nog. 

Boris Johnson en de koningin, maar toch vooral de G7

Videospeler inladen...

Joe Biden bleef niet lang in Mildenhall. Hij trekt meteen naar Cornwall, de zuidwestelijke punt van Engeland. Daar ontmoet hij de Britse premier Boris Johnson. Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben een bijzondere band. Maar tegelijk zijn er ook meningsverschillen. 

Biden wil niet dat er wordt geraakt aan het Goedevrijdagakkoord over Noord-Ierland. Dat komt in gevaar door de grensperikelen die het gevolg zijn van de Brexit. Gespreksstof dus, maar een oplossing wordt niet verwacht. Toch zullen de vriendschappelijke banden overwegen: de telefoongesprekken die er al waren tussen Biden en Johnson worden door de Britten "hartelijk" genoemd. 

Zondag ontmoet Joe Biden ook koningin Elizabeth. "Met Biden ontmoet de koningin haar twaalfde Amerikaanse president", weet Björn Soenens. Maar toch gaat de aandacht de komende dagen vooral naar de top van de zeven rijkste industrielanden, de G7. 

BEKIJK: Wat is de G7? Deze video legt het je uit in 1 minuut.

Videospeler inladen...

Een half miljard dosissen Pfizer

Op die G7-top zal het uiteraard gaan over Covid en de aanpak van de pandemie. Het IMF, de wereldbank én wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben al laten weten wat ze willen van de rijke landen: (geld voor) vaccins! 

Verwacht wordt dat Biden vandaag nog aankondigt dat Amerika vijfhonderd miljoen dosissen van het Pfizer-vaccin ter beschikking stelt van honderd armere landen. Dit jaar zou het gaan om 200 miljoen dosissen, volgend jaar komen er daar nog eens 300 miljoen bij. Ze worden verdeeld via het internationale Covax-programma. 

Joe Biden en zijn vrouw Jill bij aankomst op de luchthaven
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Poetin heeft al een schot voor de boeg gegeven 

correspondent Björn Soenens

Begin volgende week is Biden dan in Brussel. Hij zal hier de NAVO-top bijwonen, heeft contacten met de Europese unie en ontmoet ook onze koning en premier.  

Woensdag trekt Biden naar Genève in Zwitserland. Daar spreekt hij zijn Russische collega Vladimir Poetin. "Maar door de partij van opposant Alexeï Navalny buiten de wet te stellen heeft Poetin al meteen een schot voor de boeg gegeven", denkt Björn Soenens. 

"Zien hoe Biden daarop reageert, dat wordt al een eerste test. Een moeilijke ontmoeting, het zal ook moeten gaan over de vele cyber-aanvallen van de Russen op Amerikaanse doelen. Het zal ook over mensenrechten gaan en over Oekraïne." Maar toch denkt Björn Soenens dat er gestreefd wordt naar overeenkomsten. "Biden wil ook deals maken met Poetin, ondermeer over de beheersing van kernwapens". 

BEKIJK: President Biden blikt vooruit naar zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in Genève volgende week woensdag.

Videospeler inladen...

Meest gelezen