Buitenwijk Johannesburg
AFP or licensors

Zes doden bij rellen en plunderingen na opsluiting oud-president Zuma, Zuid-Afrika zet leger in

In Zuid-Afrika is er gewelddadig protest uitgebroken na de opsluiting van oud-president Jacob Zuma, bij de rellen vielen minstens 6 doden, 219 mensen werden opgepakt. Het land gaat het leger inzetten om de politiediensten bij te staan om de orde te herstellen. Vooral in de provincie Kwazulu-Natal en in de stad Johannesburg heerst er chaos en protest. 

Plunderingen, brandstichtingen en vandalisme verspreidden zich over Zuid-Afrika, het gewelddadig protest is al vier dagen aan de gang. Het protest ontstond donderdag in de thuisregio van voormalig president Jacob Zuma, in de provincie Kwazulu-Natal. Tijdens het weekend heeft het protest zich verspreid naar de oostelijke provincie Gauteng.

In het oosten van het land ging een shoppingcentrum in vlammen op, terwijl in de economische hoofdstad Johannesburg bus- en treindiensten werden lamgelegd. Volgens tv-zender eNCA zouden nu nog duizenden pendelaars vastzitten. Er werden wegblokkades opgezet en auto’s werden aangevallen.

In de provincie Gauteng kwamen duizenden mensen op straat om te protesteren. Zo’n 800 demonstranten raakten slaags met de politie.  In de chaos vielen vier doden in Gauteng en twee in de provincie KwaZulu-Natal. De politie is een onderzoek gestart.

"We willen dat oud-president Zuma uitzonderlijk gratie krijgt van de president, zodat er weer rust komt in Zuid-Afrika", zegt een aanhanger van oud-president Zuma in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Volgens de politie mengen zich ook criminelen en “opportunisten” onder de Zuma-aanhangers, die de chaos gebruiken om mee “vernielingen aan te richten en zichzelf te verrijken”. De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft opgeroepen tot kalmte. Volgens de president mag verontwaardiging nooit een argument zijn voor geweld.  Dat zei de president in een toespraak op televisie. 

De beelden tonen de protesten, plunderingen en de toespraak van president Cyril Ramaphosa. Bekijk hier de video:

Videospeler inladen...

Protest tegen opsluiting Zuma

Zuma werd eerder veroordeeld tot een celstraf van 15 maanden voor minachting van justitie. De celstraf kwam er nadat Zuma maandenlang weigerde te getuigen voor een commissie, die onderzoek voert naar de massale corruptie tijdens Zuma's presidentschap, van 2009 tot 2018. Ten laatste donderdag moest hij zich aanmelden bij de gevangenis. De 79-jarige Zuma meldde zich net op tijd aan bij de gevangenis, maar zou eerst zijn achterban hebben opgejut.


(Lees verder onder de foto)

Buitenwijk Johannesburg
AFP or licensors

De protesten die daarop volgden, hebben volgens regeringsbronnen al een schade ter waarde van miljoenen euro's veroorzaakt. Vandaag onderzoekt het hoogste gerechtshof van het land  Zuma's vraag om zijn celstraf ongedaan te maken. Maar experts verwachten niet dat de celstraf van Zuma ingetrokken zal worden. 

Buitenwijk Johannesburg
AFP or licensors
Buitenwijk Johannesburg
AFP or licensors
Buitenwijk Johannesburg, politie schiet met rubberkogels
AFP or licensors
Buitenwijk Johannesburg
AFP or licensors
Buitenwijk Johannesburg
AFP or licensors

Meest gelezen